Fra åpningen av landsmøtet. Foto: Kathrine Geard

Vil samarbeide med redaktørene

GARDERMOEN (Journalisten): Tre milliarder kroner skal spares i mediebedrifter med NJ-medlemmer. Journalistenes fagforening vil ha samarbeid med sterke redaktører.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Journalistlag yter nå bistand i 40 mediebedrifter som skal kutte budsjetter og spare til sammen tre milliarder kroner, opplyste NJ-leder Elin Floberghagen i sin åpningstale til NJs landsmøte i formiddag.

Dype sår

– Vi vet ikke om det verste ligger bak oss eller foran oss, men aldri før har vi stått overfor slike utfordringer. Vi har en lang fortid bak oss, men nå må vi være fagforening selv om enkelte redaktører har allergi mot det, sa Floberghagen.

Hun antok at redaktørene liker journalister bedre når de snakker om journalistisk kvalitet, men NJ må nå sørge for at det ikke kuttes så dypt at sårene ikke gror. Spesielt la hun vekt på at de grep som nå tas for å sikre økonomien i mediebedriftene er basert på frivillighet, anstendighet, respekt og at det er midlertidige løsninger.

Redaktører trengs

– Vi skal samarbeide, særlig med redaktørene, selv om de har mistet mye makt og posisjon de senere år. Det er synd, for nå trengs det sterke redaktører.

Floberghagen er bekymret for kvaliteten og veien videre. Hun viste til undersøkelser der det framgår at et stort flertall tror kvaliteten i mediene vil gå ned. Derfor er det viktig at journalistene går inn og tar ansvar for journalistiske prioriteringer. NJ må fortelle omverdenen hva samfunnsoppdraget innebærer og hvorfor kvalitetsjournalistikk er så viktig.

Fulle sjøfolk

I sin åpningstale kom hun også inn på medieeiernes krav til økonomisk avkastning.

– Når vi vet at konsernene har levert ni milliarder kroner i overskudd til eierne de siste fem årene, er det ikke ufint å spørre hvor pengene er blitt av. Særlig ikke når enkelte sliter med å betale ut lønn. Det er heller nærliggende å spørre om man har brukt penger som fulle sjøfolk der ute.

Floberghagen avsluttet med å si at krav til eierne, krav til redaktørene og krav til myndighetene står høyt, men NJ må også stille krav til seg selv.

Powered by Labrador CMS