Høyres mediepolitiske talsmann, Olemic Thommessen, og statssekretær Wegard Harsvik (Ap). Foto: Espen Moe

Jakter på ny støtteordning

GARDERMOEN (Journalisten): Høyre gir full støtte til å oppnevne en egen kommisjon for å vurdere omlegging av pressestøtten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen mener det er behov for å se nærmere på pressestøtteordningene, og får nå full støtte fra Høyres mediepolitiske talsmann, Olemic Thommessen.

En mediestøttekommisjon burde vært oppnevnt allerede for tre år siden, sa Thommessen på NJs landsmøte onsdag formiddag.

Løsninger

Statssekretær Wegard Harsvik sa det er behov for å se nærmere på støtteordningene.

– En mediestøttekommisjon vil kunne ta opp veldig mye av det som er diskutert her, sa statssekretæren.

Han lovte at kommisjonens mandat vil bli utformet i samarbeid med redaktørforeningen, journalistlaget og andre aktører i bransjen.

– Vi har fram til nå diskutert mye om hva problemene er. Nå må vi komme oss over på å finne løsninger, sa han.

Ikke nett

Statssekretæren så foreløpig ingen muligheter til å utvide pressestøtten til også å gjelde nettpublikasjoner. Han mente også at nettpublikasjonene i liten grad oppfyller pressens samfunnsoppdrag slik tradisjonelle papiraviser gjør.

Mens papiravisene stadig har eksempler på glimrende gravejournalistikk, finner man ikke tilsvarende i nettavisene, mente statssekretæren. Han var imidlertid ikke avvisende til at nettpublikasjoner en gang i framtiden kan motta statsstøtte.

Avismonopol

Olemic Thommessen rettet kritikk til regjeringen for ikke å ha fulgt opp den endrede medievirkeligheten. Han viste til at det i mange byer var to-tre aviser den gang pressestøtten ble utformet på 1960-tallet.

– Det nærmer seg et demokratisk problem at vi bare har åtte utgiversteder igjen med mer enn én avis. Uten å si noe negativt om avisene i mitt hjemfylke Oppland, så vil jeg si at bare å forholde seg til monopolaviser ikke utelukkende er behagelig, sa Thomessen.

Eierskapsloven

Han gjentok også Høyres kritikk av eierskapsloven, og mente at Orkla og A-pressen burde fått lov til å slå seg sammen, slik det var forslag om.

– Det fikk de ikke lov til, og resultatene ser vi nå, sa Olemic Thommessen.

Powered by Labrador CMS