Kjetil Haanes under vedtektsdebatten. Foto: Birgit Dannenberg

NJ åpner for elever og arbeidsledige

GARDERMOEN (Journalisten): Det skal bli lettere å bli medlem i Norsk Journalistlag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdagens debatt om NJs vedtekter tyder på at det blir lettere for blant annet skoleelever, studenter og arbeidsledige å bli medlem i journalistlaget. De endelige vedtakene fattes torsdag formiddag.

Nestleder Kjetil Haanes lanserte en helt ny formulering som regulerer hvem som skal kunne bli medlem heretter. Ifølge Haanes har de gamle vedtektene vært vanskelige å håndtere, og man har nå laget en ny fellesbestemmelse som fastslår at alle medlemmer skal arbeide på grunnlag av retten til fri informasjon og hensynet til faglig integritet i samsvar med Vær Varsom-plakaten og Tekstreklameplakaten.

Som hovedregel kan alle redaksjonelle medarbeidere og frilansere som har journalistikk som hovedyrke, bli medlem. I tillegg kan studenter som har journalistikk som yrkesmål og lærere ved journalistutdanningene være med.

Prøvemedlem

I forslaget til nye vedtekter innføres det et slags prøvemedlemsskap for ett år av gangen. Dette gjelder arbeidsledige som aktivt søker journalistisk arbeid, frilansere i etableringsfasen og skoleelever som har redaksjonelle oppdrag.

I debatten ble det blant annet fra Lars Johnsen (Drammens Tidende) gitt uttrykk for ønske om noe strengere kriterier for skoleelever, mens andre, som Bjørn Steinar Skarbø (Bygdebladet) og Torgny Hasaas (LO Media) ikke forsto hvorfor man er så redd for å få nye medlemmer.

Representativitet

Et annet punkt som skaper debatt er forslaget om å innføre en regel om representativitet ved valg på lokallagenes årsmøter, og øke antallet konsernrepresentanter fra ti til 20 på landsmøtet i 2011.

Det siste punktet ønsker landsmøtet å oversende til det nye landsstyret med beskjed om utredning fram til neste landsmøt, men her insisterer forslagsstillerne på en avgjørelse torsdag.

Powered by Labrador CMS