Dette er journalistenes storting

BERGEN (Journalisten): De norske journalistene er politisk mer på linje med publikummet enn i Danmark og Sverige.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De norske journalistene er mer på linje med sitt publikum enn kollegene i Danmark og Sverige. Det viser funn som professor Frank Aarebrot la fram under Nordiske Mediedager i Bergen torsdag.

Journalistenes storting

Til tross for mindre forskjeller i Norge forklarte Aarebrot sperregrensen med at journalistenes storting likevel gir store grupper. I år får Rødt 13 mandater, SV 23 mandater og AP 66 mandater. Aarebrot spøkte om at Senterpartiet hadde klart å lure inn ett mandat, og at journalistene med ett mandat til Kristelig Folkeparti vil ha Hareide på tinget.

Venstre får i år 24 mandater mens Høyre får 41. Fremskrittspartiet har ingen representasjon blant journalistene.

– Det er ikke de store forandringene over tid. SV er litt mindre representert de siste årene, men Rødt går fram. Fra 2007 er det også en tendens til at Venstre har stabilisert seg.

Urbane dansker

I Danmark er høyreorienterte Dansk Folkeparti underrepresentert blant journalistene. Ifølge Aarebrot går den store forskjellen mellom liberale Venstre og Radikale Venstre.

– Sistnevnte er klart overrepresentert blant danske journalister. Venstre er klart underrepresentert, sa Aarebrot, som forklarte forskjellen delvis med at sistnevnte er et stort parti.

Han spøkte om at danske journalister går for det urbane alternativet av de to.

Mer politisert

I nabolandet i øst er det Moderatarna, som tilsvarer norske Høyre, som er mest underrepresentert blant journalistene sammenlignet med publikummet. Miljøpartiet er mest overrepresentert.

Her hjemme er det mindre forskjeller enn hos naboene. Høyre er mer underrepresentert blant journalistene enn Fremskrittspartiet. Det forklarte Aarebrot med førstnevntes vekst den siste tiden. Rødt, Sosialistisk Venstreparti og Venstre er mer populært blant journalistene enn de lager innhold for.

– De svenske journalistene er langt mer politisert i forhold til venstresiden enn de norske, sa Aarebrot.

 

Powered by Labrador CMS