Polaris vant slaget om Alta

Får stemme for alle aksjene sine.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Hålogaland lagmannsrett har slått fast at Polaris Media får stemme for samtlige av sine aksjer i Nordavis gjennom sine datterselskap.

Bakgrunnen er Harstad Tidende Gruppens (HTG) oppkjøp av aksjer i avisselskapet Nordavis, som eier Altaposten og har eierinteresser i tre andre aviser, deriblant den samiske avisen Avvir. I Nordavis har det vært stemmebegrensning opp til 10 prosent av samlede aksjer, også når man representerer andres aksjer.

Stemme for mest

Etter at HTG har kjøpt opp aksjer i Nordavis, er disse blitt solgt videre til datterselskap i Polaris Media. Dermed sitter HTG med 18,41 prosent av aksjene. Mediehuset iTromsø, Sunnmørsposten, Troms Folkeblad, Framtid i Nord, Harstad Tidende og Adresseavisen har alle hver sin post på 9,91 prosent i selskapet.

Det fører igjen til at Polaris Media eier 77,87 prosent av aksjene i avisselskapet, men kunne i utgangspunktet ikke stemme for mer enn ti prosent av disse aksjene, dersom det på generalforsamlingen var lagt opp til at aksjeeier skulle identifiseres. Altså om det skulle være avgjørende at de forskjellige aksjeselskapene er eid av samme konsern.

Dette har vært stridens kjerne etter at det på generalforsamlingen i 2010 ble bestemt at hvert av disse selskapene kan stemme selvstendig for sine poster, innenfor regelen om ti prosent, selv om de har samme eier.

Tvilte

Tidligere aksjonær Tore Wæraas gikk sammen med Vidar Øie Nilsen, som er en av dagens småaksjonærer, til sak mot Nordavis fordi de mente vedtektsendringen ikke var lovlig. De vant fram med sin sak i tingretten, men dommen ble anket til lagmannsretten, og der tapte de.

Vedtaket fra generalforsamlingen er en opprettholdelse fra tidligere, slår lagmannsretten fast, og viser til at det også tidligere har vært mulighet for å legge opp til identifisering av aksjonærene, blant annet da Tore Wæraas selv eide mer enn ti prosent av aksjene direkte og gjennom et heleid selskap.

– Lagmannsretten har lagt vekt på at det var foranledning til å regulere spørsmålet om identifikasjon, men at man unnlot å gjøre det, heter det i dommen.

Dommen er enstemmig men det gjøres også klart at den er truffet under betydelig tvil.

Powered by Labrador CMS