Marit Nybakk. Foto: Arbeiderpartiet

Misvisende om Nordisk Råd

KOMMENTAR: Det er ikke riktig at Nordisk Journalistsenter legges ned, skriver president Marit Nybakk i Nordisk Råd.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Flere norske medier har noe misvisende skrevet at Nordisk Råd vil kutte kulturbudsjettet og legge ned Nordisk Journalistsenter. Det er ikke riktig.

Saken dreier seg om budsjettet til nordiske fellesprosjekter og institusjoner, i alt ca. 1 mrd. danske kroner til ulike sektorer. Rammene legges av de nordiske regjeringene, mens Nordisk Råd foretar prioriteringene og fatter de endelige budsjettvedtakene. For 2014 har ministrene kuttet budsjettrammen med 5% - etter at Danmark foreslo 10%. Med den svenske samarbeidsministeren i formannsstolen, foreslår ministerrådet bl.a. å legge ned etterutdanningen ved journalistsenteret.

Hos oss ligger nå budsjettet i de ulike fagkomiteene i Nordisk Råd. I august skal partigruppene behandle det. Presidiet har en budsjettgruppe, som legger fram sitt forslag til Presidiets møte i september. Vi legger så fram et endelig budsjettforslag for sesjonen i oktober. Ingenting er så langt avgjort.

Vi må altså kutte 50 mill. til drift av nordiske fellesprosjekter neste år. Det greier vi ved å ta for oss «sovende prosjekter» og ikke røre vitale og spennende institusjoner som journalistutdanningen i Århus.

Nordisk kultur er viktig. Derfor satser det norske formannskapet i år bl.a. på en prisutdeling 30. oktober, som blir en storstilt kulturmønstring i regi av Nordisk Råd.

Marit Nybakk er president i Nordisk Råd og stortingsrepresentant fra Oslo for Arbeiderpartiet.

Powered by Labrador CMS