Professor Frank Aarebrot presenterte Medieundersøkelsen under Nordiske Mediedager torsdag formiddag. Foto: Angelica Hagen

Journalistene blir rødere

BERGEN (Journalisten): Hvis journalistene valgte Stortinget: Ingen mandater til Frp. Rødt og SV styrket, Ap tilbake.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dersom journalistene hadde fått bestemme, ville Stortinget sett ganske annerledes ut enn når alle velgere får avgjøre. Det kommer fram av årets medieundersøkelse, som ble presentert av professor Frank Aarebrot under Nordiske Mediedager i Bergen torsdag.

I undersøkelsen kommer det fram at om journalistene hadde fått avgjøre ville Rødt hatt tolv mandater på Stortinget - en økning på tre mandater fra hva journalistene stemte fram i fjorårets medieundersøkelse. 

Aarebrot er ikke overrasket over at journalistene fremdelses heller mot venstresiden. 

– Noen stemmer Miljøpartiet De Grønne, men ellers er mønsteret som det har vært i alle år. Skribenter har som vane å helle mot venstre. Det er vanskelig å ha en konservativ holdning når du hele tiden som journalist er på jakt etter det nye, og bruker mye av tiden din på nye trender, mener han. 

Arbeiderpartiet størst

Arbeiderpartiet er det største partiet om journalistene får bestemme, med hele 65 mandater, en oppslutning på 35,2 prosent. Partiet er kraftig svekket fra i fjor - da stemte journalistene fram 80 mandater. Sosialistisk Venstreparti og Høyre har en oppslutning på over 13 prosent og øker med hele fem mandater hver siden fjoråret.

I journalistenes storting i fjor ville Miljøpartiet De Grønne vært nest største parti. I år ser de en nedgang på fem mandater. Dermed er SV det nest største partiet med 24 mandater. Høyre er rett bak med sine 23 mandater.

Null mandater til Frp

554 journalister og 197 redaktører er spurt i undersøkelsen. Blant redaktørene er det ikke like stort hopp mellom partiene og Arbeiderpartiet har et klart flertall med 72 mandater, en oppslutning på 39 prosent.

Nest største parti er Høyre med 31 mandater. Redaktørene er ikke like entusiastiske over MDG som journalistene og ville kun hatt sju mandater fra miljøpartiet på sitt storting.

Men journalistene og redaktørene er enige om en ting: Fremskrittspartiet får null mandater på Stortinget. 

Årets medieundersøkelse fra Aarebrot har særlig tatt for seg norsk skole. Se hele undersøkelsen på Nordiske Mediedagers nettsider. 

Stoler du på journalister? Lik Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 

Medieundersøkelsen 2016

• Utført av Respons Analyse, på oppdrag av Nordiske mediedager i Bergen.

• Et representativt utvalg av medlemmer av Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening og befolkningen generelt er trukket ut til å delta i undersøkelsen.

• Til sammen er det 800 respondenter i de tre gruppene. Undersøkelsen er utført perioden 8. februar- 2. mars.

Utvalget er trukket tilfeldig fra lister over telefon- og mobiltelefonabonnenter.

Mer fra Medieundersøkelsen 2016: 

Journalistene mener mediene forkler reklame som redaksjonelt innhold

Folk flest roser mediene for dekningen av flyktningkrisen

Powered by Labrador CMS