Relatert innhold
The Onion kjøper Infowars
Satirenettstedet The Onion har kjøpt opp det høyreorienterte konspirasjonsimperiet Infowars, melder nyhetsbrevet Status.
Infowars ble solgt på en tvangsauksjon.
Avtalen omfatter Infowars’ nettside, produktbeholdning, kundelister, sosiale mediekontoer og immaterielle rettigheter.
Domstolene påla i 2023 Infowars-eier Alex Jones å betale over 1,5 milliarder dollar til Sandy Hook-familiene for løgnene og konspirasjonsteoriene han spredte om skytingen i 2012.
Lanserer redningsplan for «medieskolen» Skjeberg FHS
Rektor Lene Dyrkorn ved Skjeberg folkehøyskole lanserer et forslag for å komme Østfold fylkeskommune i møte, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.
I fylkeskommunedirektørens innstilling til innsparingsgrep ligger det inne å avvikle den tradisjonsrike folkehøyskolen etter inneværende skoleår, for å spare 3,3 millioner kroner, melder avisa.
Skjeberg har siden 60-tallet tilbudt flere typer medieutdanning, blant annet avis-, foto- og sportsjournalistikk.
Nå foreslår rektoren at skolen selv kan ta strømregningen på opptil 800.000 kroner i året, og også begynne å betale leie på én million kroner for byggene som eies av fylkeskommunen.
– Å redde skolen på denne måten vil bli tøft, men det kan vi klare. Det eneste vi trenger er at politikerne hører oss og ser på tilbudet vårt, sier hun til Sarpsborg Arbeiderblad.
NRK satser på journalister på autismespekteret
NRK føyer seg til en lang rekke kringkastere som lager sin egen versjon av det opprinnelig franske formatet «A-talks».
Originalkonseptet beskrives som at en gruppe personer med autismespekterforstyrrelse eller annen nevrodivergens samarbeider om å intervjue et profilert intervjuobjekt.
Hittil har konseptet blitt solgt til elleve land, blant annet Storbritannia, Australia og Spania. En dansk versjon på DR1 er fornyet til en andre sesong, mens svenskenes versjon snart har premiere på SVT1, ifølge bransjenettstdet C21Media.
I engelskpråklige land har programmet fått navnet «The Assembly».
Det er Monster som produserer den norske versjonen. Programmet får premiere i romjula, og skal hete «A-laget», melder NRK selv.
«Gjennom A-laget kommer vi tett på kjente personer, og det blir garantert både latter og tårer», beskriver kringkasteren i en pressemelding.
Disse blir NRKs nye eksperter i VM-sesongen
De har alle preget sine respektive idretter i flere år. Denne vinteren blir Magnus Moan, Maren Lundby, Martin Johnsrud Sundby og Birgit Skarstein en del av NRKs ekspertteam, skriver NRK i en pressemelding.
– Vi er veldig glade for å få på plass disse store profilene. I tillegg til å ha bred kunnskap om sine idretter, så har de stor formidlingsevne som hele det norske folk vil ha glede av, sier sportsredaktør i NRK, Espen Olsen Langfeldt.
De fire skal kommentere henholdsvis langrenn, hopp, kombinert og paraidrett.
Sogn Avis-journalist er Årets klubbleiar
Norsk Journalistlag har kåret Årets klubbleiar. Prisen ble delt ut under konferansen Styrkeløft, som arrangeres i Oslo denne uka.
Og i år ble det kåret to «klubbleiarar». Den ene av de to er journalist i Sogn Avis, Wenche Schanke Eikum.
Om henne skriver juryen blant annet at:
«Årets klubbleiar er verkeleg ei dame med bein i nesa.»
Videre står det:
«Mediehuset ho arbeider i har med rette blitt kritisert for lave lønningar. Årets klubbleiar har ved gjentatte høve stått i front for kritikken også i media, og har måtte svart på korleis det er å vere tilsett i det NJ omtalar som «bygdas dårlegaste betalte jobb». Dette har ho gjort med tydelegheit, og har bidrege sterkt til god lønnsvekst gjennom fleire år – også i år.»
I begrunnelsen trekkes det også fram hennes innsats for et godt arbeidsmiljø:
«Ho blir skildra som ei mor for dei andre i redaksjonen, ei som alle har tillit til – inkludert leiinga.»
Den andre vinneren er Hans Martin Hauge, journalist i NRK Trøndelag.
Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.
Årets klubbleiar hedret for «Bamsegutt»-innsats
Norsk Journalistlag har kåret Årets klubbleiar. Prisen ble delt ut under konferansen Styrkeløft, som arrangeres i Oslo denne uka.
Og i år ble det kåret to «klubbleiarar». Den ene av de to er NRK Trøndelag-journalist Hans Martin Hauge.
Om ham skriver juryen blant annet at:
«Klubbleiaren hadde ikkje hatt vervet lenge, då serien «Ingen elskar Bamsegutt» hadde premiere på NRK. Serien var produsert av NRK Trøndelag, der vinnaren leia ein klubb på 140 medlemmer.»
Videre står det:
«Han er nominert for sin eineståande innsats for disse medlemmane, gjennom mediestormen som følgde etter publiseringa – og ikkje minst avpubliseringa fire dagar seinare. Gjennom månadane som følgde, og som heilt fersk klubbleiar, var han ein bauta for medlemmane – både i interne møter og gjennom ei rad medieoppslag.»
I begrunnelsen trekkes det også fram at Hauge har en diplomatisk tilnærming, og dermed maktet å bygge et godt samarbeidsklima midt i en stor konflikt.
«Oppi dette har vinnaren hatt store helse¬messige utfordringar. Han har delteke i samarbeidsutval, leia styremøte og gjort mykje naudsynt arbeid på Teams, frå sjukesenga heime eller på St. Olavs hospital», skriver juryen.
Den andre vinneren er journalist i Sogn Avis, Wenche Schanke Eikum.
Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.
Lillian Holden er Årets kvinnelige medieleder
Ansvarlig redaktør i Hallingdølen, Lillian Holden, er kåret til Årets kvinnelige medieleder av Medienettverket. Prisen ble delt ut under Medienettverkets høstkonferanse i dag.
Holden var nominert sammen med Randi S. Øgrey, administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening (MBL) og Camilla Bjørn, programdirektør i NRK.
Om Holden skriver juryen:
«Lillian er en leder som ser alle, og som stiller høye krav, men samtidig inspirerer slik at det er gøy å jobbe hardt på hennes lag. Hun er innovativ og opptatt av å følge med på å implementere ny teknologi, og at alle ansatte skal holde seg oppdatert.»
På høstmøtet kåret Medienettverket også Årets talent. Vinner ble årets vinner Martine Lunder Brenne, utviklingsredaktør i Dagbladet. Hun var nominert sammen med Eivor Jerpåsen, redaksjonell produktdirektør i Amedia og Lise Marie Løvoll, leder strategi i VG.
Om Årets talent, skriver juryen blant annet:
«Det siste året har Brenne vært en sentral leder i både omorganisering og nedbemanning i Dagbladet. Det har medført hverdager med mange krevende samtaler og prioriteringer.»
Holden, som har vært redaktør for Hallingdølen siden 2019, ble kåret til Årets talent i 2022.
Dawit Isaak fengslet siden 2001 – får svensk menneskerettspris
Eritreisk-svenske Dawit Isaak, som omtales som den journalisten i verden som har blitt holdt lengst i fangenskap, tildeles den svenske Edelstam-prisen.
Isak har vært fengslet i Eritrea siden 2001, og svært lite vites om hvor han befinner seg eller helsetilstanden hans.
Datteren Bethlehem Isaak skal motta prisen på farens vegne i Stockholm 19. november.
Filter Nyheter får Humanistprisen
Human-Etisk Forbund hedrer Filter Nyheter og redaktør Harald Klungtveit med Humanistprisen 2024, for redaksjonens dekning av høyreekstreme miljøer i Norge og internasjonalt, skriver organisasjonen i en pressemelding.
– Mens demokratier verden over står under press, har Filter Nyheter dokumentert hvordan ytre høyre-miljøer aktivt jobber for å svekke demokratiets fundament og promotere splittelse og minoritetshat. Med grundig gransking og faktabasert dekning gjennom mange år belyses trusler som helst søker å få vokse i mørket, sier Christian Lomsdalen, leder i Human-Etisk Forbund.
Han legger til:
– Filter Nyheter sitt imponerende arbeid er en påminnelse om den uavhengige journalistikkens avgjørende rolle i et fungerende demokrati. Vi håper Humanistprisen 2024 bidrar til å løfte frem viktigheten av fri presse og faktabasert journalistikk som et bolverk mot autoritære strømninger og et forsvar av det humanistiske samfunn vi ønsker å bevare.
Ansvarlig redaktør i Filter Nyheter, Harald Klungtveit, sier prisen bidrar til økt motivasjon for å fortsette arbeidet.
– I perioder der den brede offentligheten ikke er så opptatt av høyreekstremisme og radikalisering, kan det være litt utakknemlig og ensomt å skrive om. Derfor er vi veldig glade for denne anerkjennelsen, som gir ny motivasjon til å arbeide mer langsiktig med disse temaene enn pressen vanligvis gjør.
Klungtveit understreker at med Donald Trumps valgseier i USA som bakteppe, er det økt behov for god og pålitelig journalistikk om disse miljøene.
– Utfallet av USA-valget viser hvor viktig det er å forstå forbindelsene mellom voldsfremmende ekstremisme og normalisert politikk. Vi i Filter-redaksjonen håper å kunne gjøre oss fortjent til prisen ved å gå nærmere inn i det i tida framover.
Humanistprisen består av 100.000 kroner og deles ut av Human-Etisk Forbund for å bidra til å fremme humanistiske verdier. Blant tidligere vinnere er Kim Friele, Eva Joly, Josef Moradi og Foreningen FRI.
Newsweek vokser mest
Newsweek har blitt den raskest voksende engelskspråklige nyhetsnettsiden i verden, skriver britiske Press Gazette.
Hovedårsaken til veksten er en strategi som maksimerer trafikk fra Google Search, Discover og News, ifølge Newsweeks Josh Awtry.
Han forteller at Newsweek fokuserer på å forstå Googles signaler og tilpasse innholdet deretter, uten å «lure systemet». De har også styrket sitt SEO-team og følger nøye med på hvor ofte Newsweek dukker opp i Google News.
For å redusere avhengigheten av Google, satser Newsweek nå på å bygge direkte relasjoner med leserne gjennom nyhetsbrev, pushvarsler og aktiv bruk av Reddit.
Nettavisen hadde 109,1 millioner besøk i september, en økning på 108 prosent fra året før. Dette gjør Newsweek til den 20. mest besøkte engelskspråklige nyhetssiden globalt og den 14. mest besøkte i USA, ifølge Press Gazettes oversikt.
Planla å drepe SVT-profil
Tidligere i år gjorde politiet en sjokkerende oppdagelse under en razzia mot gjengkriminelle, skriver svenske Expressen.
I en kryptert chat fant de en drapskontrakt på en SVT-profil. Trusselen ble tatt på alvor, og medarbeideren måtte midlertidig forlate sitt hjem.
I chatten hadde noen publisert et bilde av SVT-medarbeideren og spurt om noen ville «jappa» (skyte) personen. En annen kryptert bruker skal ha bekreftet at de tok på seg oppdraget.
Ifølge Expressens kilder tyder alt på at grunnlaget for trusselen var knyttet til personens offentlige rolle. Politiet har ikke klart å identifisere personen som påtok seg oppdraget i forbindelse med etterforskningen av trusselen.
SVT ønsker ikke å kommentere trusselen mot medarbeideren.
Vil endre på innovasjonsstøtten
Medier24 melder at Kultur- og likestillingsdepartementet har satt i gang et arbeid med å endre forskriften for innovasjonsstøtteordningen.
Nyheten ble kjent da statssekretær Erlend Kaldestad Hanstveit deltok under åpningen av Fagpressedagen i Oslo i dag
– Vi sikter på å sende et notat på høring så snart som mulig. Vi ønsker å åpne opp ordningen ytterligere, slik at det uttalte målet om å innlemme flere fagmedier i ordningen blir oppfylt, sa han ifølge Medier24.
NRK-journalister skal gå Forsvarets sjefskurs
Anne Katrine Førli, vaktsjef i NRK, er en av dem som har kommet inn på Forsvarets sjefskurs, skriver Forsvarets forum.
Andre redaksjonelle ledere som har gått kurset i senere år, er Hanne Skartveit, redaktør i VG; Anne Karin Pessl-Kleiven, ansvarlig redaktør i Forsvarets forum og Frøy Gudbrandsen, som nå er politisk redaktør i VG, men som på kurstidspunktet var sjefredaktør i Bergens Tidende.
Audun Lysbakken ny styreleder i Manifest Media
«Taper vi kampen om offentligheten, taper vi framtida. Men det skal vi ikke! Det er med sterkt engasjement jeg går inn i rollen som styreleder for Manifest Media», skriver Audun Lysbakken i et nyhetsbrev sendt ut av Manifest Media mandag ettermiddag.
I samme nyhetsbrev blir det kjent at han overtar som styreleder.
«Valgseieren til Trump har satt det på spissen på en akutt måte: Fortsetter venstresiden i vante spor, vil det ende i nederlag. Derfor må Manifest Media rette seg enda mer inn mot nye grupper. Yngre publikum. Ikke de vante traverne, men nysgjerrige og engasjerte folk der ute som venstresiden i dag ikke har så lett for å nå. En engasjert og underholdende medieplattform for alle som liker å tenke selv», fortsetter han – og slår fast at: «Nå bygger vi Manifest Media 2.0.»
Tidligere i dag kunne Klassekampen fortelle at Manifest Media har lagt ned alle sine podkaster bortsett fra én. Medieselskapet har også nedbemannet to av seks stillinger.
Franske journalister får opphavsrettspenger av Google og Meta
Fransk presse har forhandlet frem kompensasjon fra Google og Meta. Det skriver svenske Journalisten som refererer til den franske avisa Le Monde.
Det er medieorganisasjonen Alliance pour la presse d’information générale, som representerer 300 aviser, som har forhandlet frem opphavsrettspenger fra Google og Meta. Kompensasjonen bygger på et EU-direktiv fra 2019, skriver svenske Journalisten.
Hvor mye penger nettgigantene betaler for bruken av avisenes materiale, er hemmelig, men nå begynner pengene å nå franske journalister. Tidligere har journalister fra Le Monde mottatt opphavsrettspenger, mens nå mottar også journalister fra Le Figaro penger. Samtlige 550 journalister med pressekort får nå 2. 900 euro tilbakebetalt for perioden 2019-2023, skriver Le Monde.
Ifølge Le Figaros direktør Marc Feuillée vil det i tillegg utbetales 800 euro årlig i opphavsrettspenger til journalistene, skriver svenske Journalisten, som understreker at avtalene med Google og Meta skal reforhandles det kommende året.
Har nedbemannet to av seks stillinger
Manifest Media har lagt alle podkaster bortsett fra «Mimir og Marsdal» på is, omtaler Klassekampen i dag.
I artikkelen opplyses det også at mediehuset har vært nødt til å kutte to av seks faste stillinger i løpet av 2024.
– Økonomien er ganske skral, siteres daglig leder Magnus Marsdal på i artikkelen.
Journalisten kunne tidligere i høst fortelle at Manifest Media hadde fått avslag på tre søknader om innovasjons- og utviklingstilskudd fra Medietilsynet.
E24 avslutter stoffutvekslingssamarbeidet
E24 er enig Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad om å avslutte stoffutvekslingssamarbeidet, skriver Medier24.
– Vi har spisset verdivalget til abonnentene våre enda mer tydelig i børs og finans retning. I et slik verdiforslag, gir den regionale næringslivsjournalistikken sjeldnere mening for å få et tydeligere abonnementsprodukt for vår side, sier sjefredaktør Lars Håkon Grønning i E24 til Medier24.
Avtalen opphører fredag denne uka.
Mentor Medier skifter ut amerikansk teknologi
Mediekonsernet Mentor Medier flytter alle sine publikasjoner over til norske Labrador CMS.
– Dette er et spennende skifte for våre redaksjoner, som vil få verktøy bedre tilpasset deres arbeidshverdag. Vi kan også konsentrere mer internutvikling på innovasjon rundt digitalt abonnement og innloggingsløsninger, sier utviklingsdirektør Francis Lundh i Mentor Medier i en pressemelding.
Avtalen omfatter kjente publikasjoner som Vårt Land, Morgenbladet og Dagsavisen i Norge, samt Dagen i Sverige. I tillegg utgir de lettlestavisen Klar Tale. Totalt skal 150 journalister nå over på den norske plattformen.
Lundh, som også er daglig leder i Mentors teknologiselskap Unite, forteller at de snart er klare til å ta mer av sin egenlagde teknologi, som blant annet benytter Vipps-innlogging på nye måter, ut i markedet.
– Vi ser Labrador som en strategisk samarbeidspartner når vi skal selge våre abonnementsløsninger, sier Lundh.
Labrador CMS har fra før rundt 120 kunder i 12 land og leverer månedlig omkring to milliarder sidevisninger.
– Dette er en viktig avtale for oss. Det gir ikke lenger mening at hvert enkelt mediehus bruker store ressurser på å lage løsninger som leveres langt bedre og billigere som hyllevare, sier daglig leder Jan Thoresen i Labrador CMS.
Mentor går med dette vekk fra amerikanske ARC XP etter fem år, en løsning som er eid av Washington Post. Mentor beholder den svenske løsningen Roxen for automatisering av papirutgavene.
Det er tidligere kjent av syv lokalaviser som tidligere fikk teknologi fra Polaris Media også har gått over til Labrador og Unite.
Til opplysning: Journalisten bruker publiseringsløsningen til Labrador CMS.
Manifest Media legger ned podkaster
Manifest Media har lagt ned nesten alle sine podkaster, skriver Klassekampen. Eneste podkast som gjenstår for øyeblikket er «Mímir & Marsdal».
Podkastene som er lagt ned er «Brød og fred», «Bokklubben Bastard», «Økotrim», «5080 Nyhetskanalen» og «Redaksjonen».
– Etter to år har vi lært mye om hva som funker og ikke. Vi vil aksle et større ansvar for å nå grupper som rødgrønn side sliter med å vinne, og vi ser at mye av det vi har produsert, har blitt lyttet til av dem som venstresida allerede når, sier ansvarlig redaktør Magnus Marsdal til Klassekampen.
Han legger til:
– Samtidig er økonomien ganske skral. Vi fikk en stor inntektssmell i år, og da måtte store deler av frilansbudsjettet tas ned.
Journalisten kunne tidligere i høst fortelle at Manifest Media hadde fått avslag på tre søknader om innovasjons- og utviklingstilskudd fra Medietilsynet.
Les også: Venstrevridde og med milliardær-støtte: Slik skal de nå de unge
Sandra Borch varsler PFU-klage
«Jeg har bestemt meg for å klage NRK inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) som følge av at de har drevet med etnisk gransking av meg, min familie og min slekt», skriver Sp-stortingsrepresentant Sandra Borch på sin Facebook-profil fredag ettermiddag.
Bakgrunnen for klagen Borch varsler at hun skal sende inn, er artikkelen «Sandra Borch ville inn på Sametinget – ble klaget inn for ikke å være same», som NRK publiserte denne uka.
NRK-veteran Johs. Kalvemo, med lang erfaring fra NRK Sápmi, mener NRK har brutt Vær varsom-plakatens punkt 4.3. Det er også dette punktet Borch skriver at hun ønsker å klage NRK inn på.
«Jeg mener NRK sin arbeidsmetode i denne saken er svært dårlig og at den statsfinansierte allmennkringkaster viser en total mangel på respekt for vår etnisitet og identitet. I tillegg slo NRK opp gjennom en hel dag, både på nett og i Dagsrevyen, opp anklager om at jeg er en «falsk same». At denne saken dermed er en stor belastning for veldig mange, er udiskutabelt», skriver Borch på Facebook.