Relatert innhold
Jon Heli er ny journalist i iFinnmark
Jon Heli fra blir ny journalist i Vadsø for Finnmarken og iFinnmark, omtaler iFinnmark selv.
Heli skal flytte fra Oslo til Vadsø, og starte i jobben i februar.
– Hovedmotivasjonen min er at jeg får utviklet meg som journalist, men samtidig ser jeg fram til å bli kjent med et nytt sted, nye folk, og få jobbe på en plass over lengre tid, sier han til avisa.
Heli har erfaring fra Rjukan Arbeiderblad og Nettavisen, og er for tiden i praksis hos NRK Møre og Romsdal.
NRK kutter sene distriktssendinger fra nyttår
Fra nyttår skal NRK ikke lenger sende distriktssendinger kl 22.55 på tv på hverdagene, melder de i en pressemelding.
Ifølge NRK selv vil dette grepet gi en styrket lokal tilstedeværelse og nyhetssatsing fra hele Norge.
Et pilotprosjekt i NRK Troms skal ha vist at nedlegging av sendingen kan gjøre distriktskontor i stand til å levere bedre på nett og styrke nyhetsberedskapen på kveldstid.
– Publikum velger nå i større grad enn tidligere å få med seg innhold når de selv vil. Det må vi i NRK svare på. Gjennom dette grepet mener vi at vi i enda sterkere grad vil kunne gi en bedre nyhetsoppdatering på NRK.no både regionalt og nasjonalt, sier distriktsdirektør Marius Lillelien i meldingen.
Medier24 omtalte i sommer at sendingene på sikt skulle legges ned. Nå er sluttdatoen satt til årsskiftet.
Sterk misnøye med ledelsen i Amedias nye avis
Samme uke som de fikk Amedia som ny eier, ble de ansatte i den danske tabloidavisen B.T. presentert for en fersk medarbeiderundersøkelse. Ifølge danske Journalisten var resultatet «blodrøde tall».
Undersøkelsen avdekker blant annet at det er dårlig forhold mellom medarbeiderne og ledelsen i B.T, det samme gjelder de B.T.-ansattes forhold til ledelsen i konsernet Berlingske Media.
Sjefredaktør Simon Richard Nielsen bekrefter situasjonen:
– Den er mildt sagt utilfredsstillende, sier han til danske Journalisten.
– Og det er 100 prosent mitt ansvar som sjefredaktør at den har havnet der den er. Det er veldig, veldig tydelig at vi har et stort arbeid foran oss med trivsel, arbeidsglede, engasjement og motivasjon, utdyper han.
Helt konkret har B.T. ifølge det danske fagbladet nå nedsatt en arbeidsgruppe bestående av tillitsrepresentanter, representanter fra ledelsen og HR-avdelingen i Berlingske Media. Ambisjonen er at det før jul kommer en handlingsplan på bordet for å gjenopprette forholdet mellom medarbeidere og ledelse.
– Det finnes ingen quick fix. Det kommer virkelig til å ta tid, sier Nielsen.
I november opplyste Berlingske Media at fallende annonseinntekter og synkende trafikktall gjør at B.T. skal kutte 12,3 millioner danske kroner.
Kuttene kommer mindre enn ett år etter at avisen redusert utgiftene med 9,2 millioner danske kroner.
Betaler tilbake nær 100.000 kroner av pressestøtten
Avisa Lofoten, som er blant mediene som har mottatt pressestøtte på forskudd i 2024, hadde fått utbetalt mer enn de til slutt fikk tildelt da Medietilsynet gjorde en endelig fordeling av årets pressestøttepott i oktober.
Avisa fikk tildelt 796.110 kroner, men hadde allerede mottatt 895.624 kroner, viser et brev sendt fra tilsynet, som 23. oktober ba om 99.514 kroner tilbakebetalt. En måned senere purret de på kravet.
Daglig leder Robin Røkke i eierkonsernet Tvisyn Media opplyser til Journalisten at kravet nå er betalt.
Journalister hedres med Sønstebyprisen
Gunnar Sønstebys Minnefond har bestemt at årets vinnere av Sønstebyprisen er NRKs Yama Wolasmal og avisen The Barents Observer
«helt forskjellige konfliktområder har de dokumentert og rapportert på en måte som fremmer informasjonsfriheten. Slik er årets prisvinnere modige forsvarere av grunnleggende verdier i vårt demokrati, helt i Gunnar Sønstebys ånd», skriver minnefondet i en pressemelding.
«Gjennom utallige rapporter har han nå gitt oss et bredt bilde av konfliktene som preger Midtøsten og setter avtrykk i resten av verden. Han har vist et norsk publikum hva som beveger seg under den dramatiske overflaten, men har også formidlet krigens redsler», skriver fondet om Yama Wolasmal innsats.
Videre heter det:
«Hans analyser er ikke preget av svart-hvitt-tenkning, men snarere av vilje til å undersøke de ulike aktørenes motiver og virkningene av dem. Slik gjør han oss klokere. Og på denne måten er Yama Wolasmal en fremragende representant for den uavhengige journalistikkens betydning. Den er avgjørende som motvekt til all den desinformasjon som dessverre preger mye av dagens mediebilde, spesielt gjennom sosiale medier.»
Om avisen The Barents Observer skriver fondet:
«Den har utmerket seg ved sin evne til å levere kritisk og uavhengig journalistikk i en tid preget av stor spenning mellom Russland og resten av Europa. Gjennom sitt fokus på Barentsregionen har avisen - som bruker engelsk og russisk som arbeidsspråk - gitt unik innsikt i et område av spesielt stor betydning for vårt land.»
Og:
«Ved å koble regionale hendelser til globale trender, har The Barents Observer bidratt til en dypere forståelse av hvordan krigen i Ukraina og Russlands autoritære linje også påvirker nordområdene.»
Ifølge Sønstebyfondet har avisen på mange områder fungert som en viktig bro mellom regionale spørsmål og de globale konsekvensene av disse.
Avslutningsvis heter det i pressemeldingen:
«I en tid hvor uavhengig journalistikk møter stadig nye utfordringer, har The Barents Observer satt en høy standard for faktasjekk og etterrettelighet.
Det har de til felles med Yama Wolasmal. Dessuten har de to prisvinnerne i 2025 mot og utholdenhet til felles. Også i dette perspektivet er begge verdige mottakere av Sønstebyprisen.»
Godkjenner salg av The Observer til Tortoise Media
Stiftelsen Scott Trust, som eier The Guardian, har godkjent salget av The Observer til podkastselskapet Tortoise Media, melder Press Gazette.
Dette skjer samtidig som journalistene i The Guradian og The Observerer streiker i protest mot avtalen.
Det forventes at avtalen vil bli signert i løpet av de neste dagene. Scott Trust har også sagt at de vil ta en minoritetsandel i det nye Tortoise/Observer-selskapet med en representant i styret.
Tortoise Media er kjent for å produsere podkaster basert på større graveprosjekter. I 2023 deltok journalister fra Tortoise på Skup-konferansen for å fortelle om hvordan redaksjonen arbeid med å avsløre eieren av selskapet bak pornonettsiden PornHub.
Den 233 år gamle søndagsavisen The Observerer eies av The Guardian, som igjen eies av Scott Trust.
Styreleder for Scott Trust er Ole Jacob Sunde, som har samme rolle i Stiftelsen Tinius.
Grannar-redaktøren bytter jobb
Torstein Tysvær Nymoen forlater stillingen som ansvarlig redaktør for lokalavisa Grannar etter to år i jobben, omtaler avisa selv.
Nymoen går til jobb som kommunikasjonsrådgiver i det interkommunale selskapet Haugaland Vekst.
Ifølge Grannar-styret kan det bli aktuelt å konstituere en redaktør mens de rekrutterer ny leder for redaksjonen.
I mål med lønnsoppgjøret i Bauer Media
Lønnsoppgjøret mellom Norsk Journalistlag og Bauer Media ble landet onsdag, og NJ-siden er veldig fornøyd, uttaler NJ-advokat Vibeke Lærum, som har vært forhandlingsleder.
Resultatet opplyses å være «i tråd med samfunnsnormen», men partene går ikke ut med mer konkrete tall enn som så.
– Oppgjøret har mange elementer, som inkluderer både generelle lønnstillegg, oppjustering av ulempetillegg og endring av overenskomstens ordlyd, sier Lærum i en artikkel på NJs nettsider.
Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag. Vibeke Lærum er styreleder for Journalisten.
Medietilsynet med sanksjoner mot tre medier
To lokal-tv-kanaler har fått advarsel og en lokalradio-kanal må betale gebyr etter at Medietilsynet har hatt tilsyn med reklamereglene hos lokale kringkastere, skriver tilsynet i en pressemelding.
Både Trønder-TV og TV Vest Rogaland hadde sponsorplakater med ulovlig tilleggsinformasjon, ifølge Medietilsynet. Begge kanalene fikk veiledning etter tilsyn i fjor, og får en advarsel nå, siden de bryter den samme bestemmelsen i år som i fjor.
Radio Midtfylket får sanksjon i form av gebyr fra Medietilsynet. Kanalen leverte ikke lydopptak til tilsynets kontroll, og får derfor et gebyr på 10.216 kroner.
De seks andre radiokanalene der Medietilsynet avdekket brudd på reglene får veiledning av tilsynet.
TV 2s EM-team ble vitne til dødsulykke
I forbindelse med Norges siste gruppespillskamp i håndball-EM, var TV 2s fotojournalister på turistattraksjonen Hafelekar, for å få oversiktsbilder over Innsbruck. Det melder TV 2 selv.
Hafelekar er en fjelltopp kjent som toppen av Innsbruck i Østrerrike.
Under reportasjeturen søndag, ble fotojournalistene vitne til en dødsulykke da en paragliderpilot mistet kontrollen. Det hele ble dokumentert av teamet, men TV 2 velger av hensyn til pårørende å ikke publisere materialet.
– Å tenke på at man har dokumentert de siste minuttene i en ung manns liv er helt grusomt. Det har gått veldig inn på oss, sier TV 2s fotojournalister på stedet, Ingrid Wollberg og Kristin Grønning, ifølge TV 2.
TV 2-kommentator: Flere som nå uttrykker tillit til Støre, ønsker egentlig at han trekker seg
– Det er mange som nå uttrykker tillit til sin partileder. Flere av de som sier dette offentlig, ønsker egentlig at han trekker seg. Jeg vet det, fordi de har sagt det til meg.
Det skriver TV 2s politiske kommentator Aslak Eriksrud i en kommentar onsdag.
I teksten forsøker han å forklare maktkampen rundt statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre, og kommer også inn på dynamikken mellom politikerne som kilder og mediene som mandag meldte at flere Ap-topper ønsker at Støre går av.
Svaret på hvorfor noen som egentlig ønsker Støres avgang, offentlig uttrykker tillit, mener Eriksrud er at det egentlig ikke er mulig å uttale seg nøytralt.
– Det vil oppfattes som et angrep på Støre. Hvis de ikke vil kritisere Støre offentlig, må de nesten unngå å støte på journalister eller uttrykke en form for tillit til ham når de blir spurt.
Torsdag morgen skriver Eriksrud videre om politikernes kodespråk under maktkamper, og påpeker at Tonje Brenna og flere andre statsråder har sagt at Støre har deres tillit.
– Men hvis de ikke sier det på spørsmål fra journalister, kan de levere inn nøkkelkortet og fratre med en gang, skriver kommentatoren.
VG legger ned «Spårtsklubben»
Etter åtte år er det slutt for «Spårtsklubben» på VGTV, melder VG i en pressemleding.
Jon Martin Henriksen, Mads Hansen, Ida Fladen og Erik Follestad har sammen lagt bak seg over 200 episoder, og over hundre millioner avspillinger på VGTV.
– Det er selvfølgelig vemodig å sette punktum. Vi har vært heldige som har fått lage noe vi virkelig har elsket, sammen med gode venner. Heldigvis er det ikke slutten for oss som gjeng – vi gleder oss til å fortsette å jobbe sammen med nye prosjekter, sier Henriksen i en pressemelding.
Hansen legger til:
– For å benytte Eriks favorittuttrykk: «For en reise det har vært!» Vi har gjort mange morsomme ting - og enda flere dumme. Og jaggu har jeg fått tre gode venner på veien.
Vedtatt i fylkestinget: Skjeberg FHS består
Mens to videregående skoler i Østfold legges ned, fortsetter Skjeberg folkehøyskole i fylkeskommunal regi.
Det skriver Sarpsborg Arbeiderblad om fylkestingets avgjørelse onsdag.
Skjeberg folkehøyskole har i flere tiår vært utklekningsanstalt for mange av landets journalister, og har blant annet hatt sportsjournalistikklinje. Tidligere i høst lå skolen an til å bli avviklet som del av fylkeskommunens innsparingskutt.
Slik lyder fylkestingets vedtak, ifølge Sarpsborg Arbeiderblad:
«Skjeberg Folkehøgskole fortsetter i fylkeskommunal regi. Skolen overtar selv kostnadene ved driften og dekker dette over eget budsjett. Det inngås en samarbeidsavtale med skolen om hvordan den kan inngå som en mer aktiv ressurs i den fylkeskommunale driften og dekke flere fylkeskommunale behov. Videre drift forutsetter at Østfold fylkeskommune ikke dekker fremtidige investeringer.»
NTB og 110 Vest inngår pilotsamarbeid
Én av brannvesenets tolv nødmeldesentraler, 110 Vest, har inngått en avtale med NTB om å teste ut bruk av den såkalte «presseklienten» for å informere mediene om pågående hendelser, skriver NTB i en pressemelding.
Verktøyet har allerede vist seg å fungere svært godt for politiet, som bruker det i forbindelse med den nye Politiloggen.
I dag får pressen informasjon om brannvesenets ulike oppdrag via meldinger på X og ved å ringe 110 Vest sin pressetelefon.
– Dette ser ut til å være en god løsning og vi gleder oss til å teste presseklienten. Slike samarbeid kan styrke demokratiet ved å sikre lik tilgang til informasjon. Vi håper også at dette vil gjøre arbeidet enklere og mer effektivt for både 110-operatørene og pressen, sier Christer Osen Skei, avdelingsleder for 110 Vest, i pressemeldingen.
Våren 2024 ble presseklienten rullet ut i alle politidistriktene i Norge.
– Det er strålende at flere nødetater ønsker å prøve presseklienten. Det er NTBs ambisjon å bli nødetat-hubben for hele det norske medielandskapet. Redaksjonelle medier spiller en avgjørende rolle i samfunnet, og vårt samarbeid med 110 Vest styrker medienes evne til å oppfylle sitt samfunnsoppdrag. Vi gleder oss til å samarbeide tett med dem fremover, sier Tina Mari Flem, sjefredaktør og administrerende direktør i NTB.
Mål for dansk Amedia-avis: 50.000 nye abonnenter
Berlingske, som Amedia overtok tirsdag i forbindelse med oppkjøpet av Berlingske Media, har som mål å hente inn 50.000 nye abonnenter, skriver danske Journalisten.
Fagbladet refererer fra Berlingske-podkasten «Pilestræde», hvor Berlingske Medias’ konsernsjef Anders-Krab Johansen forteller om målet avisen har kommet fram til sammen med sin nye eier.
Berlingske har i dag cirka 100.000 abonnenter.
Ny avtale kan styrke Amedia i Sverige
NWT Media og Bonnier News Local har inngått en intensjonsavtale om partnerskap og krysseierskap, skriver de to selskapene i en pressemelding.
Amedia eier 20 prosent av Bonnier News Local.
– Gjennom et partnerskap kan vi fremtidssikre vår virksomhet og fortsette å utvikle den lokale journalistikken i Värmland, Dalsland og Skaraborg. Vi kan dra nytte av tekniske stordriftsfordeler samtidig som vi sikrer lokal beslutningstaking, sier Sture Bergman, administrerende direktør for NWT Gruppen, i pressemeldingen.
NWT Media AB, som er heleid av NWT Gruppen, utgir 15 lokale aviser, med Nya Wermlands-Tidningen i Karlstad som største tittel.
Bonnier News er Sveriges største medieselskap og utgir gjennom Bonnier News Local, som de eier sammen med Amedia og Gota Media, rundt 50 lokalaviser i Sverige.
Ifølge intensjonsavtalen er planen at NWT Media får et eierskap på 15 prosent i Bonnier News Local, mot at Bonnier News Local får 30 prosent i NWT Media og NWT Distribution.
– Dette er et viktig samarbeid for Bonnier News Local og ytterligere et bevis på at vår strategi fungerer. Vi har i høst tatt store organisatoriske skritt for ytterligere å kunne fokusere på felles utvikling, teknologi og salg for våre merkevarer og dermed skape de beste forutsetningene for kvalitetsjournalistikk, sier Anders Eriksson, administrerende direktør for Bonnier News.
Endelig avtale om vil være betinget av nødvendige myndighetsgodkjennelser.
Tucker Carlson tilbake i Russland
Tucker Carlson kan tilsynelatende ikke få nok av Russland, ifølge nyhetsbrevet Status.
Den tidligere Fox News-programlederen kunngjorde tirsdag kveld at han har returnert til Moskva for enda et intervju med en russisk leder, denne gangen utenriksminister Sergej Lavrov.
I en kort video publisert på X, kritiserer Carlson amerikansk media og klaget over at ikke nok amerikanere «kjenner det russiske perspektivet» på begivenhetene.
Under sitt forrige Russland-besøk, intervjuet Carlson president Vladimir Putin.
Ønsket å kjøpe deler av Berlingske Media
Administrerende direktør i JP/Politikens Hus, Stig Ørskov, sier til MediaWatch at selskapet gjerne skulle kjøpt deler av Berlingske Media, men at de aldri muligheten til dette.
Tidligere i dag ble det kjent at belgiske DPG Media har solgt Berlingske Media til Amedia.
Berlingske Media utgir avisene Berlingske, B.T., Weekendavisen og Euroinvestor. Ørskov vil imidlertid ikke si hvilke medier han eventuelt ønsket at JP/Politikens Hus skulle overta.
NRK og TV 2 deler sportsrettigheter mellom seg
Nå gjør NRK og TV 2 noen endringer i fordelingen av ski-VM 2025 og fotball-VM 2026 seg innimellom.
Med den nye avtalen får NRK en økning i antall kamper kringkasteren skal sende fra fotball-VM for herrer i 2026, mens TV 2 har sikret seg TV-rettigheter til de siste tre dagene av ski-VM i Trondheim i 2025, skriver de to i en pressemelding.
– Denne avtalen ble til som en del av en større diskusjon og sikrer oss en jevnbyrdig fordeling av fotball-VM i 2026. Dette er en god avtale for NRK. Vi har tro på at det blir veldig bra for publikum at både NRK og TV 2 satser stort på disse to mesterskapene, sier Runar Østmo, rettighetssjef i NRK.
TV 2 er også fornøyde med denne avtalen.
– At TV 2 og NRK samarbeider på denne måten om sportsrettigheter er bare positivt, noe vi også har lang erfaring med. Norge er et lite land og vi er nødt til å samarbeide i et krevende rettighetsmarked. Ski-VM i Trondheim og fotball-VM i USA, Canada og Mexico er store mesterskap som vi vet at seerne har store forventninger til. Nå skal både vi og NRK levere på best mulig måte til seerne i hele Norge, sier Vegard Jansen Hagen, sportsredaktør i TV 2.
Må hente inn klipp fra «Team Ingebrigtsen»
Politiet er pålagt av Sør-Rogaland tingrett å hente inn klipp fra NRK-serien «Team Ingebrigtsen».
Det opplyser Elden Advokatfirma i en pressemelding.
Ifølge NRK betyr dette at serien skal brukes som bevis i rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen.
Over fem sesonger skildret «Team Ingebrigtsen» trener og far Gjert Ingebrigtsen og hans barns innsats innen løping. De siste månedene har flere av barna stått fram med anklager mot faren, som nå er tiltalt for mishandling i nære relasjoner mot to av barna. Ingebrigtsen benekter vold og straffbare handlinger.
NRK-serien ble avpublisert 6. september etter ønske fra familien.
– Vi er overrasket over at påtalemyndigheten ikke selv så at dette kan ha betydning som bevis i saken, når det viser hvordan en familie er gjennom flere år med samspill og relasjoner. At det ikke kommer frem at det begås noe lovbrudd i samme periode, er selvsagt et vesentlig bevis, og ikke slik påtalemyndigheten tror noe som ikke sier noe om familierelasjonen. Politiet har en grunnleggende plikt til å etterforske både det som taler for og mot tiltaltes skyld, sier advokat John Christian Elden i en pressemelding.
I forbindelse med avpubliseringen uttalte kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen:
– Dette skjer som følge av en direkte kontakt med medvirkende familiemedlemmer, som uttrykker at seriens tilgjengelighet er en stor belastning for dem, en belastning som kommer på toppen av øvrig trykk som familiemedlemmer nå opplever, uttalte i en melding den gang.
Hun la til:
– Selv om NRK har gjort løpende vurderinger av eksponeringen av de mindreårige i serien under hele produksjonsperioden, er dette første gang vi får direkte informasjon om hvordan de opplever denne eksponeringen nå.