Svein Tore Bergestuen. Foto: Martin Huseby Jensen

Røkke-saken for komplisert?

Vanskelige saker som Akers salg til Aker Solutions stiller krav journalistikken ikke helt besvarer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Saken om aksjesalg fra Røkke-kontrollerte Aker til Aker Solutions, hvor staten er medeier, har fått mange oppslag de siste par uker. Og enkelte skjønner ikke fletta av det journalistene forsøker å fortelle.

Behagelig menighet

Tidligere journalist og nå informasjonsrådgiver Svein Tore Bergestuen i Geelmuyden.Kiese mener at det i kompliserte saker som denne er lett for journalistene å formidle saken som om alle allerede forstår helheten i den.

– Dette er ett av flere eksempler der pressen burde forsøkt å forklare saken på en slik måte at flere kan ta stilling til hva som egentlig har skjedd. Det er ikke noen ramsalt kritikk av pressen, men altfor ofte virker det nok mer behagelig å skrive for menigheten enn for allmennheten, sier han.

Bergestuen mener at det også er et poeng å ta med seg at statens eierskap i Aker Solutions gjør saken interessant for flere enn dem som vanligvis følger nyheter av dette slaget.

Begripe begrep

Økonomiredaktør Steinar Mediaas i NRK sier statskringkastingen forsøker å formidle innholdet i saken slik at flest mulig forstår hva den dreier seg om.

– Vi dekker denne saken selv om den virker komplisert, fordi vi synes den er viktig. Det er viktig for NRK at ordvalget gjør den tilgjengelig for folk flest. Det er en daglig utfordring, men finanskrisen det siste året har kanskje ført til at vokabularet til folk er blitt utvidet, sier Mediaas.

– Men er det mulig å formidle denne omfattende saken på 1:10 minutter i Dagsrevyen?

– Det er mulig, men det er også slik at vi må alle ha begreper for å begripe, og de utvikles etter behov og det tror jeg finanskrisen har ført til.

Mediaas mener det faktum at staten er på eiersiden skaper større interesse for saken. Han tror at når publikum nå får inntrykk av at staten gir en milliardær milliarder midt i en finanskrise, skaper det også et politisk problem.

Utvidet historie

Selv om nyhetsredaktør Morten Øverbye i Dagbladet stort sett er fornøyd med redaksjonens (nett og papir er nå en redaksjon, journ.anm.) dekning av saken gjennom påsken, mener han det nå er viktig å få satt saken i perspektiv.

– Vi har hatt samme diskusjonen internt her. Vi kommer til å sette saken mer i sammenheng fremover. Slik at vi unngår pingpong-journalistikk hvor vi bare skriver om utspillene underveis, sier han.

Dagbladet har fått tilbakemeldinger på dekningen, men ingen har konkret etterlyst utvidet informasjon om Aker-transaksjonen.

– Vi kommer til å skrive opp hele saken, både på nett og papir, men først og fremst vil vi fortelle en større del av historien. Det er ikke første gang Røkke er i krangel med andre aksjonærer.

Powered by Labrador CMS