NRK har blitt behandlet – og felt – flest ganger i PFU i 2023. Etikkredaktør Per Arne Kalbakk er fast tilskuer på PFU-møtene.

Pressens Faglige Utvalg

NRK felt flest ganger i PFU i 2023

Eneste medium med fem fellelser.

Publisert Sist oppdatert

Etter årets siste møte i Pressens Faglige Utvalg (PFU) tirsdag 19. desember, befinner NRK seg alene på toppen av lista over flest fellelser i år, med fem fellelser totalt.

Det viser Journalistens opptelling.

NRK har også oftest fått full behandling i utvalget i år, med ni saker.

Årets siste møte tirsdag inneholdt to saker mot TV 2, som med tre fellelser fra før kunne endt opp likt med NRK, men TV 2 ble ikke felt i noen av dem.

NRK toppet lista også i 2022, da med fire fellelser totalt.

Trekker fram to saker

– Det er bare å registrere at det ble fem fellelser, noe mer enn vi skulle ønske. Samtidig er det fellelser i litt ulike saker. For vår del tenker jeg at den viktigste lærdommen først og fremst er i to av sakene, sier NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk til Journalisten. 

Den første saken han trekker fram er Brennpunkt-dokumentaren om massasjesalongene, hvor NRK ble felt for utilstrekkelig anonymisering av sårbare kilder.

– Det må vi bare ta lærdom av. Selv om folk kan være involvert i kritikkverdige forhold, var dette også en stigmatiserende sammenheng, som berørte enkeltmennesker i en sårbar situasjon. Det har vi allerede tatt til etterretning i dokumentaren, og endret til større sladder og grundigere anonymisering.

Den andre saken Kalbakk trekker fra, er NRKs travsending fra Oslo Grand Prix, en sending som ble finansiert av Rikstoto.

– Travsendingen var rett og slett en svikt i våre rutiner. PFU ga en klar, tydelig og riktig uttalelse om kommersielle bindinger og at det må opplyses om hvem som har finansiert en sending, noe som selvsagt burde vært med her. Der har vi allerede skjerpet inn rutinene, så de er veldig tydelige og klare.

32 aviser felt samtidig

Av de andre store riksmediene glimrer både VG og Aftenposten med sitt fravær på lista. Ingen av dem har blitt felt i år, tross henholdsvis fem og fire behandlinger. 

Et par PFU-saker fra januar skilte seg ut i år, siden 32 Amedia-aviser i januar ble felt for publisering av samme artikkel, og åtte aviser i samme møte ble felt for omtale av samme politietterlysning.  Disse behandlingene skyver også totalantallet fellelser høyt oppover.

Journalisten har løpende oppdatert oversikten over alle årets fellelser i denne samleartikkelen.

NB: I statistikkbanken PFU-basen står NRK oppført med seks fellelser i år. To av fellelsene gjelder samme publisering, Brennpunkt-dokumentaren Massasjesalongene. Publiseringen er også felt på de samme punktene i Vær varsom-plakaten. PFU opplyser at de regner dette som én fellelse.

Disse mediene er felt flest ganger i PFU i 2023:

  • 5 fellelser: NRK.
  • 3 fellelser: TV 2, Document.no, Oppland Arbeiderblad.
  • 2 fellelser: Ringsaker Blad, Dagsavisen, Rana Blad, Østlands-Posten, Vårt Oslo, Nidaros, Avisen Agder, Østlendingen, Glåmdalen, Subjekt, Åndalsnes Avis.Powered by Labrador CMS