PFU behandlet klage mot NRK Brennpunkt-dokumentar for andre gang.

NRK Brennpunkts «Massasjesalongene» felt i PFU for andre gang

Dobbeltfellelse etter klage fra Prostituertes interesseorganisasjon.

Publisert Sist oppdatert

Brennpunkt-dokumentaren «Massasjesalongene» ble felt for brudd på god presseskikk av Pressens Faglige Utvalg (PFU) under møtet onsdag 30. august.

Saken gikk for lukkede dører.

Det var Prostituertes interesseorganisasjon i Norge (PION) som sto bak klagen mot dokumentaren, på vegne av fire kvinner som jobber med thaimassasje. 

PFU konkluderte med brudd på Vær varsom-plakatens punkt 4.7 om identifisering og 4.1 om saklighet og omtanke i innhold og presentasjon, og reagerte blant annet på NRKs «offensive bildebruk»:

«Når mediene omtaler et så stigmatiserende og sensitivt tema, og en bransje med sårbare og utsatte mennesker, kreves det særlig varsomhet», står det i uttalelsen.

Eksponering av navn og fasade på massasjesalonger medfører en indirekte identifisering og potensiell stor belastning, og bilder der kroppsfasong, ganglag, klær og vesker kom tydelig frem kan bidra til å identifisere kvinnene, mente PFU.

«PFU konstaterer at det er et særlig skjevt maktforhold mellom mediehuset og kvinnene som redaksjonen har møtt og filmet. NRK brukte materialet fra de inngripende metodene på en måte som ikke tok hensyn til hvordan det rammer en sårbar part», står det videre i uttalelsen.

Dokumentaren har allerede vært oppe hos PFU en gang tidligere, da etter klage fra Kirkens Bymisjon. Da ble resultatet fellelse på de samme punktene: 4.1 og 4.7.

Powered by Labrador CMS