NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk kommenterer Journalistens PFU-opptelling.

NRK topper alene i PFU-fellelser i 2022

Klokker inn på én fellelse mindre enn i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Allerede før årets siste møte i Pressens Faglige Utvalg (PFU) går av stabelen i dag tirsdag, kan det slås fast at NRK havner helt i toppen i antall fellelser i utvalget i 2022.

NRK troner alene på «verstingtoppen» med fellelser i fire saker; alle fire den alvorligste fellelsen brudd på god presseskikk.

Det viser Journalistens gjennomgang av alle årets saker.

Bak NRK ligger et jevnt felt: Klassekampen, TV 2, Brønnøysunds Avis, Trønder-Avisa, Bodø Nu, Varden og Dagbladet er de andre mediene som har blitt felt mer enn én gang i år. Alle har de to fellelser.

(Oppdatering: Bergensavisen ble felt i årets siste PFU-møte, og har dermed også to fellelser i 2022.)

– Ulike saker

NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk sier til Journalisten at de fire fellelsene er en nedgang fra i fjor og året før. Samtidig tar NRK sakene på alvor, og Kalbakk sier de lærer av fellelsene.

– De er litt ulike, de fire sakene. Den vi har brukt mest på er saken fra Grue kommune nå i november, der en kommunal leder ikke fikk tilgang til samtidig imøtegåelse. Det er et typisk eksempel på det vi prøver å unngå, der vi ikke har vært grundige nok i det grunnleggende journalistiske håndverket, sier han.

En annen fellelse Kalbakk trekker frem som utgangspunkt for læring er saken fra juletider i fjor, der NRK videreformidlet byråstoff fra russisk statsfjernsyn.

– Begge sakene er rammende, og det handler om grunnleggende journalistikk.

– Hva tenker du om at halvparten av fellelsene er saker fra distriktskontorer?

– Nå er det små tall, to forskjellige distriktskontorer og to veldig forskjellige saker. Det er altfor få saker til å kunne si at det er noen form for mønster. Men vi har hatt grundige runder i NRK Møre og Romsdal og NRK Innlandet med de to sakene, sier Kalbakk.

Han understreker at NRK alltid skal jobbe med faktasjekk, kildekritikk og samtidig imøtegåelse.

– Det skal ligge i blodet hos alle avdelinger i hele NRK hver dag.

Document ute av lista

Også i fjor var NRK nære fellelsestoppen, med fem fellelser. Men da var det nettavisa Document som tok tronen: Syv av syv saker mot Document i 2021 endte med fellelse.

I 2022 har Document kun blitt behandlet i PFU én gang, og da endte det med frifinnelse.

Før årets siste møte har PFU gått til 47 fellelser mot innklagede norske medier. Utvalget har konkludert med 37 brudd på god presseskikk og 10 kritikk.

Powered by Labrador CMS