TV 2-journalistene Kahni Ismail og Lars Joakim Skarvøy intervjuer Høyre-leder Erna Solberg.

Pressens Faglige Utvalg

TV 2 ble ikke felt i PFU for Erna Solberg-intervju

Var klaget inn av tidligere Dagsavisen-journalist.

Publisert Sist oppdatert

Tor-Erik Røberg-Larsen, tidligere journalist i Dagsavisen, mener TV 2 brøt god presseskikk da TV 2-journalist Lars Joakim Skarvøy sammen med kollega Kahni Ismail, intervjuet Høyre-leder Erna Solberg i oktober.

Røberg-Larsen reagerer blant annet på at Skarvøy har personlige relasjoner til daværende pressesjef i Høyre, Cato Husabø Fossen, og at dette ikke opplyses i innslaget. Husabø Fossen oppholdt seg i rommet der intervjuet fant sted. 

To punkter

Det var bakgrunnen for at han klaget tv-kanalen inn for brudd på punktene 2.2 (om å verne om sin uavhengighet) og 2.3 (åpenhet om bakenforliggende forhold) i Vær varsom-plakaten.

Men han fikk ikke Pressens Faglige Utvalg (PFU) med seg på at TV 2 hadde brutt god presseskikk da utvalget behandlet klagen i dag.

«Lars Joakim Skarvøy måtte kunne intervjue tidligere statsminister Erna Solberg om hennes manns aksjehandel, selv om han er nær venn med Solbergs rådgiver, Cato Husabø Fossen», skriver PFU i sin konklusjon.

Videre heter det:

«TV 2s intervju med Solberg var ett av 16 intervjuer den dagen. Utvalget konkluderte med at det ikke var grunnlag for en spekulasjon om at vennskapet hadde innflytelse på det journalistiske innholdet, og derfor heller ikke påkrevd å opplyse om.»

Viktig påminnelse

Ingen i utvalget mente at TV 2 hadde brutt god presseskikk, men Gunnar Kagge som representerer journalistene i PFU, påpekte at det er viktig å diskutere hvordan man skal forholde seg til tidligere kolleger som «bytter side». Husabø Fossen har blant annet bakgrunn som journalist i NRK, TV 2 og VG.

– Dette er en påminnelse om hvor viktig det er å ha høy bevissthet i slike situasjoner.

Ingrid Rosendorf Joys, som representerer allmennheten, var også klar på at TV 2 ikke har brutt god presseskikk, men hun mente samtidig at det ikke er noen  grunn til å bagatellisere denne saken. 

– Det handler om en forlover, sa hun - med referanse til at Husabø Fossen var forlover i bryllupet til Skarvøy.Powered by Labrador CMS