Martin Steinholt (til venstre) og Bjarne Brandal hadde stand i Glasshuset i Bodø. - Folk er veldig positive til streiken, sier de. Foto: Jan Roger Olsen
Martin Steinholt (til venstre) og Bjarne Brandal hadde stand i Glasshuset i Bodø. - Folk er veldig positive til streiken, sier de. Foto: Jan Roger Olsen

NRK-profil i Nordland overrasket over streikestøtte fra publikum

BODØ (Journalisten): Kommentarene var mange, men positive, da Bjarne Brandal og Martin Steinholt fra NRK Nordland hadde streikestand i Glasshuset i Bodø fredag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

For de som ikke er kjent i Bodø, så er Glasshuset den delen av gågata som er bygget inn, med glasstak. Dette er med stor sannsynlighet den gata som trafikkeres av flest gående i hele Bodø, muligens også i hele Nordland, så det var neppe tilfeldig valgt av de streikende for å få frem budskapet sitt.

Savnet

Særlig Bjarne Brandal er kjent for mange i Nordland, siden han er ankermann for nyhetssendingene til NRK i fylket. Dermed har mange et forhold til ham fra skjermen.

– En kom bort til meg og sa at jeg kjenner deg ikke, men jeg savner deg. Reaksjonene er som da nyhetssendingene ble kuttet ned, altså at folk savner tilbudet som var, sier Brandal.

Det var rundt nyttårstider at NRK kuttet i antallet minutter i de lokale nyhetssendingene, noe allmennkringkasteren senere valgte å gå tilbake på.

Andreas Nilsen Trygstad (til venstre) og Lars-Bjørn Martinsen holdt vakt utenfor bygget til NRK. Foto: Jan Roger Olsen
Andreas Nilsen Trygstad (til venstre) og Lars-Bjørn Martinsen holdt vakt utenfor bygget til NRK. Foto: Jan Roger Olsen

Forventet kjeft

Tilbakemeldingene de streikende har fått har i det store og hele vært veldig hyggelige.

– Ni av ti er positive til streiken. For min del hadde jeg ventet mye mer kjeft, så jeg er gledelig overrasket. Jeg trodde det skulle være mer 50/50 i det folk sier til oss, sier Brandal.

– For publikum er ikke lønnskampen det viktigste. Det er mer det at de savner tilbudet. De vil heller ha oss enn de kommersielle kanalene. Ei dame sa at hun likte hverken lisensen eller reklame, men hun savnet værvarselet, sier Martin Steinholt.

Fikk spørsmål fra turist

Ifølge de to vil folk gjerne høre om lønnskampen, og hva de streiker for. Og noen er av det mer originale slaget.

– Til og med en fra Irland kom bort til oss og ville vite hvorfor og hva vi streiker for. Så det er mye forskjellig, sier Brandal.

Godt samhold

At streikeviljen er stor blant de 36 medlemmene i journalistlaget i NRK Nordland er det ingen tvil om.

– Samholdet er veldig godt blant medlemmene våre, og også blant de som er utenfor Bodø, sier Brandal.

Hvor lang streiken blir har de ikke noen formening om.

– Blir streiken langvarig, så blir den langvarig. Det får komme det som vil, sier Steinholt.

– Det får bare ta den tiden det trenger.

Ikke streikebryteri i Nordland

Utenfor NRK Nordland-bygget holdt Andreas Nilsen Trygstad og Lars-Bjørn Martinsen streikevakt da Journalisten var innom fredag formiddag. Der var ikke trafikken like stor som i Glasshuset.

– Men det er viktig for oss å vise oss fram, og sitte utenfor arbeidsplassen. Vi må jo passe på at det ikke skjer streikebryteri, blant annet. Så langt har ikke det skjedd, uten at det er noen overraskelse akkurat, sier Martinsen.

Ingen ferie

Og hvis noen var i tvil, de har ikke ferie selv om de er i streik.

– Vi jobber tilnærmet fulle dager, så dette er hardt arbeid. Vi går i skift, og deler på oppgavene, sier Trygstad.

Han begynte i NRK Nordland i et vikariat i april i fjor, men fikk fast jobb for et par måneder siden.

– Det er jo en helt ny situasjon for meg. Men jeg synes det er viktig å stå på for kravene. Som ganske nyutdannet journalist har jeg stor sympati for kravene om bedre lønn for vikarene.

To vikarer

Også de er klare for en langvarig streik.

– Fagforeningen har styrke til å takle en langvarig streik, så det er vi forberedt på, sier Trygstad.

Ifølge distriktsredaktør Eivind Undrum Jacobsen er det per i dag to tilkallingsvikarer i NRK Nordland. Ut over det ønsker han ikke å kommentere streiken.

Powered by Labrador CMS