Stortingsvalget neste år kan bli dekket av robotjournalister. Arkivfoto Journalisten
Stortingsvalget neste år kan bli dekket av robotjournalister. Arkivfoto Journalisten

Når du leser nyheter fra stortingsvalget neste år kan de være skrevet av en robot

Nyhetsbyrået NTB ser for seg flere områder for robotjournalistikk enn bare sportsresultater.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I løpet av noen uker lanserer NTB (Norsk Telegrambyrå) fotballroboten som vil produsere referatsaker fra fotballkampene den norske Eliteserien. Sakene vil være tilgjengelig like etter at dommeren blåser av kampen.

Men NTBs ambisjoner for roboten stopper ikke med sportsjournalistikken. Nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes forteller at de vurderer nye områder for robotjournalisten å dekke.

Lager robot til valget

Han ser for seg at roboter i fremtiden vil dekke utviklingen av prisnivået i boligmarkedet, diverse SSB-statistikker – og resultater fra stortingsvalget neste år.

– Vi vil jobbe med å lage en robot til valget i 2017. Resultatene er der, roboten kan spytte ut artiklene. Det er noe vi har brukt mye krefter på i valgdekningen hittil. Vi ser klare potensialer for en robot, sier Bjellaanes til Journalisten.

Robotjournalisten, som så langt er uten navn, er hittil bygget for å dekke fotballkamper. Nyhetsbyrået har i samarbeid med IT-selskapet Bakken & Bæck og teknologileverandøren Orbit jobbet fram flere tusen ulike maler og variasjoner på hvordan fotballsakene kan skrus sammen.

Interessert i medienyheter? Lik Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 

Livslang læring

Når roboten nå kan få flere oppgaver, må den læres opp på nytt for hvert område. For boligpriser ser NTB for eksempel for seg at roboten kan produsere saker om prisutviklingen helt ned på gatenivå.

– Det er potensial for mye stoff og for våre kunder over hele landet.

Prosjektleder Helen Vogt i NTB avviser at robotjournalistene vil erstatte virkelige journalister i nyhetsbyrået. Hun sier tvert i mot at robotene vil gjøre at de menneskelige journalistene kan konsentrere seg om andre ting.

– Fra USA har vi sett at roboter frigjør 20 prosent av journalistenes arbeidstid, sier Vogt.

Powered by Labrador CMS