– Dette skulle ikke ha skjedd

NTB gratulerte avdød journalist med bursdagen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Under vignetten gratulasjoner, som NTB produserer for flere norske aviser, fikk tidligere DN-journalist Torstein Tranøy i dag gratulasjon på 46-årsdagen sin. Fem måneder etter sin død.

Nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes forteller at byrået oppdaget feilen fredag. Gjennom dagen har NTB også fått flere henvendelser om tabben per epost.

– Vi skulle fanget det opp, men det er glidd gjennom de meget strenge kontrollrutinene våre. Vi beklager selvfølgelig overfor alle som føler seg berørt av dette, forteller Bjellaanes.

Promille

Nyhetsredaktøren forklarer at NTB hvert eneste år sender ut lister med titusenvis navn til redaksjonene som abonnerer på tjenesten, slik at avisene kan gratulere jubilantene i sitt distrikt. Disse listene er basert på offentlig tilgjengelig informasjon og blir sjekket nøye opp mot eventuelle dødsfall. Bjellaanes forteller at under én promille av opplysningene viser seg å være feil.

Fra tid til annen hender det at det glipper gjennom personer som skulle vært plukket ut, og noen ganger kan det skyldes at personen nettopp har gått bort og informasjonen derfor ikke er oppdatert i de offentlige registerne.

– Vi sjekker ekstra nøye med eldre personer. Og det kan være at vi i dette tilfellet har sett oss blinde på alderen. Ett tilfelle er ett for mye og det er sterkt beklagelig.

Bjellaanes forklarer at NTB går gjennom listene en uke før de blir satt på trykk, både jubilantene og ordinære gratulasjoner.Powered by Labrador CMS