Trist av Stortinget

Flertallet vedtok å øke hemmeligholdet i flere kommuner og fylkeskommuner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det er trist at stortingsflertallet øker hemmeligholdet og dermed svekker lokaldemokratiet i de parlamentarisk styrte kommunene. Ekstra alvorlig er det at dette skjer gjennom et hastevedtak, uten utredning og høringsrunde, sier generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening til eget nettsted.

I forrige uke ble det klart at flertallet i Stortingets justiskomitee ville begrense innsynet i kommuner og fylkeskommuner med parlamentarisk styresett gjennom endringer i Offentlighetsloven. Dette handler om Oslo, Bergen og Tromsø kommuner og fylkeskommunene i Troms, Nordland, Nord-Trøndelag og Hedmark.

Her er innstillingen fra komiteen.

Endringen som i går ble vedtatt av stortingsflertallet gjør at de nevnte sju lokale enhetene ikke lenger har noen forpliktelse til å gi innsyn i sakslistene i for eksempel byrådet.

Mangeårig politisk journalist Oddvar Nygård i Nordlys har til Journalisten omtalt justiskomiteens vedtak som en demokratisk skandale. Han viser til at Tromsø har byrådet begrenset innsynet ytterligere siden de kom til makten og at de i byen har hatt møte med private aktører i omsorgsindustrien. Uten at offentligheten har vært klar over det.

– Med lovforslaget betyr det at i Tromsø kan store viktige saker bli avgjort bak lukkede dører av seks personer uten av velgerne eller mediene ante at spørsmålet har vært til behandling, mener Nygård.

Både Senterpartiet, SV, Venstre og Miljøpartiet De Grønne stemte mot. Opprinnelig var Venstres nestleder Ola Elvestuen en av de fem opprinnelige forslagsstillerne. Venstre har imidlertid valgt å hoppe av og stemme mot det forslaget man selv var med på å fremme.

Powered by Labrador CMS