Ikke jeg, men de andre!

Ingen journalister er så simple at de bruker andres stoff uten kreditering, men mange har opplevd at andre journalister stjeler fra dem.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Slik kan svarene på Journalistens spørreundersøkelse om (manglende) kreditering tolkes, satt litt på spissen.

For mens nesten 98 prosent hevder at de aldri, eller nesten aldri, har brukt andres stoff uten å henvise til kilden, så hevder snaue 18 prosent at de har vært utsatt for etiske overtramp på dette punktet fra andre i løpet av det siste året. Og når de løfter blikket til å gjelde hele sin arbeidsplass, så øker antallet som har opplevd overtramp til 33 prosent.

Og tilsvarende, mens 87 prosent mener at deres egen bedrift har en ryddig krediteringspraksis, faller den fornøyde andelen til 50 prosent når vi utvider spørsmålet til å gjelde hele bransjen.

Totalt sett viser undersøkelsen likevel at de fleste journalistene er nokså fornøyd med medienes siterings- og krediteringspraksis. På alle spørsmål gir en klar majoritet uttrykk for at de ikke har vært utsatt for noen grove overtramp fra andre det siste året, selv om de spurte altså deler seg på midten når de skal vurdere om pressen generelt har en etisk god krediteringspraksis.

Powered by Labrador CMS