Herman Berg er redaktør i ABC Nyheters nettavis. Foto: Birgit Dannenberg

Nettet største synder?

Nettavisen ABC Nyheters redaktør mener nettjournalister er flinkere enn andre journalister til å kreditere andre. Den oppfatningen deles ikke av hans «egne».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Hele 45 prosent av nettjournalistene peker ut nettmedier som dem som i størst grad dropper kildehenvisning til andre. Og selv om samtlige deler av bransjen, unntatt lokalavisene, trekker fram nettet som den største synderen, er faktisk ingen andre så kritiske overfor nettet som nettjournalistene selv!

De to andre medietypene som kommer dårlig ut i Journalistens spørreundersøkelse om stofftyveri og manglende kreditering er radio og riksavis. 16,6 prosent trekker fram radio som verstingen, mens 15,4 prosent mener den karakteristikken passer best på riksaviser. Det er spesielt lokalaviser som holder fram radio som den store stofftyven, og lokalavisene er samtidig den ene grupperingen som ikke mener nettet er verst.

Aller snillest er fagpresse og ukepresse. De trekkes fram som verstinger av bare 1,0 og 1,5 prosent. Slik som for nettet er det også her deres egne (6,5 respektive 3,6) som er mest kritiske mot sin egen yrkesgruppe.

Her er tallene for hvem journalister i ulike mediekanaler mener stjeler mest:

Fjernsyn: Nett 31,6%

Radio: Nett 23,2%

Nett: Nett 45,0%

Lokalavis: Radio 29,7%

Riksavis: Nett 44,2%

Fagpresse: Nett 34,8%

Ukepresse: Nett 28,6%

Vi gjør oppmerksom på at Leif Gjerstad i store deler av 2010 har jobbet frilans for ABC Nyheter.

Powered by Labrador CMS