Dette er ren svindel, mener Øyvind Solstad i VG.

Dette er svindel

Nei, VG har aldri skrevet en artikkel som forteller deg at du får billig Samsung-telefon. Eller noen annen telefon for den saks skyld.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Har du sett den? I strømmen på Facebook. «Utrolige priser på overskuddstelefoner» heter det i tittelen på annonsen. Under står det VG. Klikker brukerne seg inn ser artikkelen nesten ut som en VG-side på nett. Men for det trente øyet er det noen små ting som avslører at dette ikke er en publisering Gard Steiro er ansvarlig for.

– Dette er en ren svindel, sier sosiale medier-ansvarlig Øyvind Solstad i VG. Hans navn og bilde figurerer i slutten av den falske artikkelen. Slik det gjør mot slutten av VGs egne artikler.

Øyvind Solstad, VG. Foto: Helge Øgrim

VG har selv omtalt forsøk på å svindle leserne i noe som ligner mediehusets drakt. Både med iPhone og med Ikea.

Måten du blir forsøkt svindlet på er at du må melde deg på, betale noen kroner i porto og så er du med i trekningen. I tillegg tilbys brukerne en sikkerhetstjeneste til mobilen for en lav sum som neste dag økes.

Går til anmeldelse

Ifølge Solstad har folkene bak denne siden stått bak mange andre lignende nettsider som forsøker å lure forbrukerne. Ofte er det de nye mobilmodellene det lokkes med. Og det er langt fra første gang VG er blitt brukt på denne måten. De har ved en tidligere anledning funnet et konkret firma som stod bak sidene og anmeldte dette til politiet i Norge eller Danmark, men:

– Enten har de ikke kapasitet eller kunnskap, tydelig har de ikke peiling. Det er utrolig trist. Vi vet ikke hvor mye personene bak tjener på dette, men målt i responsen vi får i ettertid er det en del som lar seg lure. Det er trist at forbrukerrådene og politiet i Norge og Danmark ikke klarer å følge opp sporene vi har gitt dem.

Annonsen som leder til den forfalskede artikkelen.

VG er langt fra eneste medium som brukes for å lure folk. Også andre store norske medier utsettes for lignende. I VG har de tidligere fått tatt ned slike sider. Blant annet gjennom å gå etter hostingselskapet.

– Jeg anbefaler alle som finner slike sider å ta skjermdump og sende til oss, sier Solstad.

Som med de tidligere tilfellene blir også dette eksempelet politianmeldt, rapportert til forbrukermyndighetene og rapportert til alle nettverk og sosiale medier hvor annonsene publiseres. Solstad forteller at svindlernes eventuelle samarbeidspartnere også blir blokkert.

– De støtter tross alt ulovlig virksomhet.

Powered by Labrador CMS