NRKs hovedkontor på Marienlyst. Foto: Helge Øgrim

Senterpartiet vil utsette slukking av FM-nettet

Kritikkverdig forslag så tett opp mot første slukkedato, svarer NRK.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Neste år begynner slukkingen av FM-radionettverket i Norge. Ifølge NRK er det Nordland fylke som slukkes først, 11. januar.

Dårlig kvalitet

Torsdag tar Senterpartiets stortingsrepresentant Janne Sjelmo Nordås fra Nordland fylke til orde for å utsette slukkingen. Årsaken er at hun har fått meldinger fra flere om at de får inn DAB-signalene for dårlig.

– Radioen har en viktig beredskapsfunksjon, og hvis det er sånn at mange ikke får inn DAB eller har så dårlig kvalitet at de ikke kan stole på dekningen, har vi et alvorlig problem, sier Nordås til NRK Nordland.

Hun står bak representantforslaget sammen med partikollegene Anne Tingelstad Wøien, Heidi Greni og Jenny Klinge.

Det var regjeringen som i fjor besluttet å slukke FM-nettet fra 2017.

Les: FM-nettet slukkes i 2017

Stor motstand

SV har tidligere i høst tatt til orde for en slik utsettelse.

I sommer viste en undersøkelse utført av Dagbladet at tre av fem i befolkningen er mot FM-slukking.

Representantene fra Senterpartiet mener Stortinget må lytte til tilbakemeldinger fra befolkningen.

– Derfor fremmer vi forslag i Stortinget om at slukking av FM-nettet må utsettes til en kan dokumentere ovenfor Stortinget at dekningen er slik den skal være.

Slukkingen av FM-nettet ligger også til behandling i EFTAS overvåkingsorgan ESA. De har fått klager om at byggingen av DAB kan dreie seg om ulovlig statsstøtte. Det er Norsk Lokalradioforbund og et anonymt kringkastingsselskap som har klaget inn saker til ESA.

Les: Nok en DAB-klager har meldt staten til ESA

– Kritikkverdig

NRK svarer i en pressemelding at det er kritikkverdig at forslaget fremmes så kort tid før slukking skal begynne. Øyvind Vasaasen, som er ansvarlig for DAB i NRK, viser til at NRK har oppfylt kravene som Stortinget har fastsatt for slukking av FM-nettet.

Senterpartiet ønsker en uavhengig vurdering av DAB-nettets dekning i Norge. NRK viser til at Nasjonal kommunikasjonsmyndighet vurderte befolkningsdekningen av NRKs DAB-nett til å være 99,7 prosent 15. september 2016.

– NRKs DAB-sendernett dekker befolkningen like godt som NRK P1 i dag på FM. Stortinget vedtok et veikart for slukking som alle aktører har fulgt. Både Medietilsynet og Nkom har kontrollert at kravene er oppfylt, sier Vasaasen i meldingen.

Temaet om DAB og FM-slukking kommer også opp på et møte i Kringkastingsrådet neste uke. Rådet inviterte først kun Vasaasen til å innlede om DAB, men snudde senere og inviterte også en ingeniør fra Statens vegvesen til å innlede om temaet.

Les også: Kringkastingsrådet inviterer til DAB-debatt uten motstemme til NRKs digitalansvarlig
 

Powered by Labrador CMS