Olaf Tufte la selv ut skjermdump av forsidene til de to mediene som gikk på limpinnen.

Olaf Tufte lurte Dagbladet trill rundt, men bidro samtidig til at usann historie ble publisert

Journalisten spurte ikke om det var aprilsnarr, så roeren stilte like godt til intervju. Han synes det var rasende festlig.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Bare tårene manglet på lørdag. Dem vi kjenner så godt fra forskjellige OL. Enten det er gull eller en niendeplass er Olaf Tufte kjent for å vise følelser. Lørdag vekket han følelser hos andre da han på Facebook fortalte sine følgere at nå var det slutt. Både han og Kjetil Borch legger opp. 

At en dobbelt olympisk mester og dobbelt verdensmester legger opp er selvsagt nyheter. Det er verdt å følge opp og å lage artikkel på. Slik Dagbladet gjorde. Seks og en halv time etter at bonden fra Horten la ut sin oppdatering på Facebook, kommer denne artikkelen i Dagbladet. På dette tidspunktet har brorparten av dem som kommenterer Tuftes innlegg skrevet at det hele er en aprilspøk. 

Og dagen etter forteller Tufte at jo, det hele var meningen at skulle være aprilsnarr. 

« I don’t say that I’m going to the Tokyo Olympics, but just that I’m not retiring as of now» skriver han på søndag formiddag. 

Som en av følgerne til Kjetil Borch påpeker; «Jeg har ikke fått med meg noen pressekonferanse i dag …». Det er nærliggende å tro at Tufte og Borch ville holdt pressekonferanse om de hadde lagt opp. 

Men, når Tufte i tillegg til å legge ut spøken også lar seg intervjue av Dagbladet om oppdateringen, er det vanskelig å skjelne mellom spøk og alvor.

Først spør han Dagbladets journalist om det ikke er på tide at han legger opp, og legger til:

– Alt til sin tid, vil jeg påstå. Det er på tide å gi familien det de fortjener.

Ikke greit

Avdelingsleder Pål Marius Tingve i Dagblad-sporten sier til Journalisten at Tuftes spøk i utgangspunktet var en god spøk. Så lenge den var på Facebook.

– Dette synes vi ikke er greit. Det er en passende aprilspøk når han legger ut på Facebook, men når vår reporter ringer for å høre om dette stemmer, om det er slik at han virkelig skal legge opp og han svarer ja, da går det fra gøy til jug. Det er ikke greit. 

Ifølge Tingve snakket Tufte med reporteren i ti minutter. Samtalen ble innledet med spørsmål om oppdateringen på Facebook stemmer, at det er slik at han skullle gi seg. Det ble ikke spurt direkte om det er aprilsnarr.

– Så kan vi ta selvkritikk på at vi gikk fem på. Men hvem andre enn Tufte kunne forklare at det var sant. Da det utover kvelden begynte å gå opp for oss at dette kanskje ikke stemte forsøkte vi å få tak i både Tufte, Borch, landslagstreneren. Vi opplevde at hele ro-Norge var totalt utilgjengelig.

Dagbladet arbeider med en oppdatert sak som forteller at nyheten fra lørdag ikke medfører riktighet.

Burde spurt

– Hun spurte aldri om det var spøk, men begynte å grave om jeg skulle legge opp og om det var alvorlig. Selvfølgelig var det alvorlig. En ordentlig aprilspøk må du stå ved, hvis ikke blir det ikke en ordentlig spøk, sier Olaf Tufte til Journalisten. 

Implisitt - hadde spørsmålet blitt stilt, ville han bekreftet at det var en spøk.

– Hadde Journalisten scrollet i sosiale medier og sett hva alle i tråden under skrev, ville hun nok sett det var en spøk. De beit litt fort på, og det er morsomt siden Dagbladet ikke skulle ha aprilspøk, men nå fikk dem det. 

Ifølge Tufte var Kjetil Borch hjernen bak spøken. Og han innrømmer at det var en spøk som var troverdig. Både han og Borch har tenkt tanken om å legge opp. Og mediene spurte ham allerede etter regattaen i Rio OL om framtidsutsiktene. 

At ro-Norge gjorde seg utilgjengelig, tror han ikke. Selv var Tufte på lokalrevy. Hva Borch gjorde, vet han ikke noe om. Annet enn at han hadde fri fra Tufte. Og landslagstreneren hadde ifølge Tufte kjørt i halvannet døgn og lå trolig derfor og sov. 

– Men vil ikke dette kunne svekke forholdet mellom deg og mediene?

– Det frykter jeg ikke. De får ta en spøk. De gikk fem på samtidig som de er lært opp til å granske og finne bakgrunnsinformasjon. De kunne sett i kalenderen. 

– Jeg synes det var rasende festlig at de gikk på. Det er verre med utenlandske mennesker som ikke har tradisjon med aprilsnarr. Jeg har fått mange e-poster fra folk og konkurrenter som takker meg for lang innsats i rosporten.

Eneste medium som har sitert Dagbladet er P4. Heller ikke de har gjort sine lesere oppmerksom på at det var en spøk.

Powered by Labrador CMS