Smekkfullt på gravekonferansen i Tønsberg

SKUP (Journalisten): Men fortsatt tikker bestillinger inn på telefonen til Jens Egil Heftøy.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er lenge siden sist det var så mange på Skup som det er i år, forteller en ikke så stresset Jens Egil Heftøy til Journalisten. Folk stopper opp og stiller spørsmål til ham. Blikket flakker mellom Journalistens utsendte og mobilen. 

I alt er det mer enn 550 deltakere på konferansen i Tønsberg. Og Heftøy forteller at det er få tegn til kuttene som pågår i Medie-Norge. 

Les mer om Skup her.

Helt fullt

Det er riktignok ikke rekord, men imponerende deltagelse. Heftøy forteller at VG stiller med flere enn 40 deltakere. 

– Det er flere enn antallet ansatte som tar sluttpakke i VG. Det tyder på at de mener konferansen er viktig, og at det er en god investering for dem. 

– I år har vi for få hotellrom. Normalt pleier vi å ha ganske mange ledige, men i år ser vi langt færre avbestillinger. Jeg tror det virker som vi har truffet godt med programmet i år. Og så vet jeg ikke hvordan mediehusene tenker internt, men jeg tror nok det sitter langt inne å kutte i Skup-potten. 

Nå er det ingen ledige hotellrom igjen.

Ringte 100 redaktører

Etter fjorårets konferanse etterlyste Skup høyere deltagelse blant de mindre redaksjonene. Om disse ikke glimret med sitt fravær, var det likevel mange som ikke deltok. Derfor har Skup satt i verk noen tiltak. Blant annet ringte de i løpet av høsten i fjor til 100 redaktører for å høre hva de ønsket seg på programmet slik at også deres medarbeidere skulle melde seg på.

Svaret var ifølge Heftøy at de hadde allerede det redaktørene ønsket, men programmet var nok kanskje ikke godt nok beskrevet. Heftøy erkjenner at de nok tidligere har vært yrkesskadet, eller nerdete, når de har beskrevet programmet. Enkle grep som å forklare for eksempel hva Excel kan brukes til mener han har tilgjengeliggjort konferansen for flere.

Tema for årets Skup er hverdagsgraving. Konferansen ønsker å være mer tilgjengelig og mindre høy og mørk for deltagerne.

Et annet grep var at de i stedet for å bruke penger på å annonsere tok for seg deltagerlistene fra tidligere år. Per epost ble disse minnet på konferansen. Dette kan også ha påvirket den økte deltagelsen i år.

Panama-sesjon

Også den globale avsløringen av Panama-papirene har fått en egen sesjon. Under ei uke etter avsløringen, holder Skup en sesjon om det journalistiske arbeidet.

Her finner du Journalistens dekning av Panama-papers

– Vi har hatt noen hint om at noe kom til å skje. Vi har et internasjonalt nettverk, sier Heftøy. Han forklarer at Miranda Patrucic, som er på Skup-konferansen for femte året på rad, er satt opp med to sesjoner. Den ene hadde et planlagt tema med kurs om hvordan følge pengestrømmen over grensene. Den andre sesjonen var de usikre på.

– Da hun ble invitert sa hun til oss at om alt går etter planen så ville de ha et friskt prosjekt å fortelle om. 

Heftøy forteller at det var flere lukkede møter på den internasjonale gravekonferansen GIJC på Lillehammer i fjor høst om Panama-papers. Han stakk hodet innom et av dem for å levere noen papirer. 

– Det ble veldig stille. 

Nattshow

Mens statsminister Erna Solberg og Charlie Hebdo-grunnlegger Bernard Willem Holtrop var tilstede under Late Night i fjor, er det uvisst hvem som skal delta i år. Bevæpnet politi og gjerder rundt hotellet er det ikke i år, slik det var da. 

– Late night skal vekke noen følelser i oss. Det skal ikke nødvendigvis være koseprat hvor vi viser fram hvor flinke vi er. Årets late night følger en god tradisjon, sier han når vi forsøker å få noen hint. 

Les også fra Skup 2016:

Slik var Heidi Blake med på å felle Sepp Blatter

10 tips til «hverdagsgraving»

Superveteranen Mette Bugge har fått et nytt liv som digital distributør

Stormark mener Furuly ikke har dekning for utsagn

Smekkfullt på gravekonferansen i Tønsberg

Kommentar: Butenschøns erkjennelser

Egenes: Fornærmende overfor alle de andre journalistene i DN

Werner: Tidspress fører til at vi blir «lurt»

Årsæther: Tror TV 2-Nyhetene vil fortsette, men kanskje ikke dagens omfang

Powered by Labrador CMS