Sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland beklager at det homofilikritiske leserbrevet kom på trykk i papiravisen. Arkivfoto
Sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland beklager at det homofilikritiske leserbrevet kom på trykk i papiravisen. Arkivfoto

– Innlegget skulle aldri vært publisert

Sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen beklager.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

3. juli sto et leserbrev på trykk i Avisa Nordland som fikk mange lesere til å reagere. Utgangspunktet til leserbrevskribenten var en ung, ikke navngitt, fotballspiller som hadde stått fram som homofil. Dette ble omtalt som sykt i leserbrevet.

– Innlegget skulle aldri vært publisert. En glipp i redigeringen gjorde at det ble publisert i papiravisa. Heldigvis ble det holdt tilbake og ikke publisert digitalt, skriver sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i en e-post til Journalisten.

Flere lesere deler redaktørens syn på at innlegget ikke burde ha stått på trykk. Mathias Vedeler, rådgiver i PFU-sekretariatet, bekrefter at de har fått syv henvendelser om leserbrevet i Avisa Nordland. Så langt er ikke innlegget formelt klaget inn til Pressens Faglige Utvalg, men alle de syv har fått beskjed om hvordan de skal gå fram hvis de ønsker å klage.

Oppfordring på Facebook

To dager etter at innlegget sto på trykk, hadde Hanssen en beklagelse på trykk i papiravisa.

I beklagelsen skriver sjefredaktøren:

«Sterke påstander i ytringen har skapt betydelige reaksjoner. Avisa Nordland arbeider for vid ytringsfrihet, også for meninger som mange ikke deler og som kan oppfattes som krenkende. Uten å gå inn på hvorvidt det publiserte innlegget bryter med lov eller Vær Varsom-plakat, vil vi beklage at innlegget kom på trykk i den form det ble publisert. Vi ønsker sterke meninger, men også en respektfull tone. Trakassering aksepteres ikke.»

Hanssen forteller at han fikk et par reaksjoner direkte til seg etter at det omstridte innlegget sto på trykk. Han opplyser også at innlegget ble delt på Facebook av en leser med oppfordring om å klage det inn til PFU. Han ser ikke bort ifra at de mange henvendelsene til PFU-sekretariatet har kommet som en følge av dette.

Står ved beklagelse

På spørsmål om hvordan avisen vil forholde seg til en PFU-klage, svarer Hanssen:

– Publiseringen av innlegget er allerede beklaget overfor leserne, på Facebook og til dem som har tatt direkte kontakt med meg. Det skulle ikke vært publisert. Det budskapet står jeg selvsagt ved – også ved en eventuell PFU-klage.

Powered by Labrador CMS