Foto: Birgit Dannenberg.

PFU droppet prinsipper

Avsto fra å vedta retningslinjer for bruk av bilder fra Facebook.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Utvalget hadde på møtet i Fredrikstad torsdag tatt sikte på å drøfte en prinsipputtalelse om mediers bruk av bilder publisert på Facebook og liknende digitale arenaer.

Noen føringer

Her er praksis sprikende i norsk presse, og PFUs forsøk på etisk opprydding var imøtesett med en viss spenning. Men det ble ingen prinsipputtalelse.

–Vi hadde en forholdsvis lang diskusjon som konkluderte med at det ikke var riktig å lage en prinsipputtalelse, opplyser Presseforbundets generalsekretær Per Edgar Kokkvold.

PFU behandlet en konkret klage mot Grimstad Adressetidende, som hadde brukt bilder fra Facebook til å illustrere sin artikkel om en lokal protestaksjon. Avisen ble verken kritisert eller felt, men Kokkvold understreker at denne uttalelsen også legger noen prinsipielle føringer. Utvalget understreket blant annet at man normalt skal be om samtykke.

Kompetanse

Samtidig forlot man tanken om en generell prinsipputtalelse.

– Som også klagen mot avisen demonstrerer, er de opphavsrettslige og andre juridiske spørsmål ofte sentrale i slike saker. Her legges både opphavsretten og retten til eget bilde til grunn, og juristene er ofte uenige.

Disse sakene ligger som regel utenfor PFUs kompetanse, som tar utgangspunkt i Vær varsom-plakaten.

Kokkvold sier det danske etikkrådets (Pressenævnet) vedtak om medienes bruk av Facebook-bilder, der opplysninger og innhold på åpne profiler anses som fri til medienes avbenyttelse, går lenger enn det norske utvalget er innstilt på. PFU vil likevel begrense seg til å behandle konkrete klagesaker.

Powered by Labrador CMS