Fra storskjerm under årets Skup.
Fra storskjerm under årets Skup.

Oppvask om Hjernevask

– Siste gang jeg pludrer med journalister i timevis, sier Jørgen Lorentzen før PFUs avgjørelse i dag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Lorentzen mener NRKs Hjernevask, og programskaperne Harald Eia og Ole Marthin-Ihle, ikke klargjorde premissene for intervjuet de foretok med ham. Han mener også at uttalelsene hans ble kryssklippet og at han dermed ikke ble korrekt gjengitt. NRK brøt dessuten saklighetskravet ved ikke å redegjøre for «programmets karakter eller tendens», skrev han i klagen.

Se PFUs behandling direkte på web-TV!

– Det er siste gang jeg sitter og pludrer med journalister i timevis, sier Lorentzen til Journalisten.

Timevis med opptak og utskrifter

NRK har valgt å legge ut råmaterialet, og i tillegg til de to programmene hvor Lorentzen medvirker skal utvalgsmedlemmene ha sett mer enn to timers råopptak fra intervjuet med Lorentzen. Så det er en viss risiko for at utvalgsmedlemmene er en smule lei både Lorentzen og Eia før de setter seg for å diskutere om programmet bryter med Vær Varsom Plakaten.

– Det er en stor sak, men den er ikke av de aller mest omfattende vi har håndtert, sier organisasjonssekretær Kjell Nyhuus i PFU til Journalisten.

Han sier det ikke blir noen avspilling av programmene under møtet.

– Nei, da hadde vi ikke rukket noe annet. Alle utvalgsmedlemmene har fått opptakene og vi regner med at de har fått sett det innimellom alle fotballkampene. I tillegg har de fått utskrifter av både programmene og råmaterialet, så det har gått ganske mange timer å få forberedt dette.

Skal behandle syv saker

Foruten NRK skal Dagbladet, Dagens Næringsliv, Avisa Nordland, Fædrelandsvennen og Sunnmøringen få behandlet klager mot seg i morgen. Av de åtte klagene som er satt opp til behandling er tre mot NRK. En av disse, Norges Eiendomsmeglerforbunds klage på NRK Brennpunkt, kan bli utsatt.

– Eiendomsmeglerne har kommet med et brev etter den ordinære runden med klage og tilsvar. Det må NRK få anledning til å svare på, ellers kan ikke den saken behandles. At vi bare behandler syv saker i morgen har mer med omstendighetene å gjøre enn tilfanget av saker. Jeg ser for meg at de første møtene til høsten kommer til å bli rimelig travle, sier Nyhuus.

Journalisten.no overfører behandlingen av Reitangruppens klage mot Dagens Næringsliv og Jørgen Lorentzens klage på NRK. Behandlingen av Norges Eiendomsmeglerforbunds klage på NRK Brennpunkt vil bli overført såframt denne saken ikke blir utsatt til høsten.

Powered by Labrador CMS