Prestene tapte for Se og Hør

Den norske kirkes presteforening får ikke medhold i PFU om at Se og Hør brøt god presseskikk, da de skrev om dronningen og en sextiltalt prest i Glåmdalsdistriktet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Klagesaken fra Den norske kirkes presteforening er sendt inn på vegne av den nå overgrepsdømte presten, og gjelder en omfattende og alvorlig sexovergrepssak. Presten ble i mai dømt til ni års fengsel for sexovergrep og vold mot sin mindreårige stedatter. Dommen er anket. Presteforeningen og en annen prest i distriktet har også meldt avisen Glåmdalen inn for PFU, men Glåmdalen er fullstendig frikjent i begge sakene for sine reportasjer og kommentarartikler om saken.

Se og Hørs vinkling av saken var en noe annen enn Glåmdalens, og gikk på at den tiltalte presten hadde forrettet i en begravelse tilbake i 2003, der dronning Sonja deltok. I forbindelse med motstandsmannen Claus Helbergs bisettelse skal således den dømte presten, ifølge Se og Hør, «ha trøstet» dronning Sonja. Helberg er blant annet kjent som dronningens turkamerat gjennom mange år.

«Sex-prest»

Da overgrepssaken mot presten kom opp i vår, hentet Se og Hør fram bilder fra begravelsen for fire år siden samt slo et portrettbilde av dronningen opp på første side.

Førstesideoppslaget til Se og Hør var:

«Sjokk på Slottet

Dronningen i vennens bisettelse

SEX-PREST TRØSTET SONJA»

I klagen fra Presteforeningen/presten kritiserer man «den spekulative og tendensiøse dekningen av saken der pressen har kommet til å felle forhåndsdommer og videre har publisert opplysninger som for det første krenker privatlivets fred og for det annet ikke er til allmennhetens interesse. Det dreier seg således om detaljer som ikke er relevante i forhold til saken helhetlig betraktet,» blir det hevdet.

Forbehold

Se og Hør skriver i sitt tilsvar at den påklagede reportasjen representerer en «balansert, avdempet og anonymisert nyhetsrapportering», sett på bakgrunn av at det dreier seg om «den alvorligste tiltalen om voldtekt, vold, vanrøkt, incest og seksuelle overgrep mot en mindreårig i Norge etter at straffelovens sedelighetsdel ble markert skjerpet i august 2000».

Pressens Faglige Utvalg mener at det dreier seg om en alvorlig straffesak med en tiltalt som i egenskap av sin samfunnsrolle som sjelesørger har nytt stor tillit og respekt i sitt lokalsamfunn. Selv om det skulle være mulig å sette fingeren på enkeltelementer i omtalen som peker i retning av at tiltalte blir betraktet som skyldig, anser utvalget likevel at bladet i tilstrekkelig grad har tatt forbehold, med påpekning av at dom ennå ikke var avsagt.

Konklusjonen er helt klar: Se og Hør har ikke brutt god presseskikk.

Powered by Labrador CMS