Danmarks Radio er blant mediene som deltok i Cum-ex-avsløringene. Foto: Reuters / NTB scanpix
Danmarks Radio er blant mediene som deltok i Cum-ex-avsløringene. Foto: Reuters / NTB scanpix

37 journalister fra 19 medier står bak den store svindelavsløringen

To reportere gikk undercover som milliardærer.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En liten gruppe finansfolk, advokater og storbanker har svindlet statskassen i en rekke europeiske land for milliarder av kroner. Norge er så vidt rammet, kan flere europeiske medier avsløre i dag.

Stort samarbeid

37 journalister fra 19 medier i 12 land har deltatt i granskingen, som har pågått i rundt ett år og er koordinert av den tyske gravegruppen Correktiv.

Journalistene har gransket 180.000 interne dokumenter fra banker, skatterådgivere og revisorer, samt rettsdokumenter.

Blant mediene som har deltatt, er tyske ARD og Die Zeit, franske Le Monde, britiske Reuters, svenske TT og SVT, Danmarks Radio og Politiken, italienske La Repubblica og finske Yle.

Ifølge avsløringen dreier det seg om unndragelse av utbytteskatt for opptil 520 milliarder kroner. Den danske statskassen skal alene være svindlet for minst 16 milliarder kroner, mens det for Tysklands del skal være snakk om nærmere 50 milliarder kroner.

Belgia, Østerrike, Sveits, Nederland, Frankrike, Spania og Italia skal også være rammet, og det samme gjelder Norge.

Norge ble ifølge Skatteetaten svindlet for i underkant av 600.000 kroner i 2013 og lyktes to år senere med å stanse ti svindelforsøk på til sammen 350 millioner kroner. Det er ikke kjent om Norge ytterligere er rammet.

Cum-ex-svindel

Skattetriksingen omtales som et såkalt «cum-ex» opplegg, som er latin for «med» og «uten». Det er snakk om en komplisert korttidshandel med aksjer, som selger og kjøper fysisk ikke eier. Opplegget gjør eierskapet til aksjene diffust, og systemet og myndighetene blir lurt.

– De har stukket snabelen i statskassene. En ting er å hjelpe folk med å spare penger i skatt, men dette handler simpelthen om å ta penger fra statskassen, og det har de som lagde dette opplegget visst, sier Niels Winther-Sørensen, en dansk professor i skatterett som har gjennomgått noen av dokumentene.

Fagdirektør Steen Bechmann Jacobsen i den danske Skattestyrelsen er enig.

– Disse avsløringene bekrefter vårt bilde av et meget organisert opplegg, sier han til Politiken.

Slik jobbet de

På nettsiden Cumex-files kan man lese mer om avsløringene, bli kjent med journalistene som har deltatt i prosjektet og få et innblikk i hvordan de jobbet. Blant annet hvordan to journalister gikk undercover som milliardærer for å avsløre svindelen.

Lett senere i dag vil det bli publisert en kort dokumentar på nettsiden som forteller mer om hva som skjedde i kulissene og hvordan journalistene arbeidet med saken.

Powered by Labrador CMS