Elin Floberghagen tar for andre gang noensinne i bruk initiativretten overfor PFU.
Elin Floberghagen tar for andre gang noensinne i bruk initiativretten overfor PFU.

«Ingen elsker Bamsegutt»

Presseforbundets generalsekretær tar «Bamsegutt»-serien til PFU

Bruker initiativretten.

Publisert Sist oppdatert

Generalsekretær Elin Floberghagen bruker initiativretten sin, og setter i gang en helhetlig vurdering av presseetikken i NRKs «Ingen elsker Bamsegutt», bekrefter hun overfor Journalisten.

Den omdiskuterte serien, som nå er slettet permanent fra NRK, har blitt klaget inn til PFU av flere. Men ingen klager fra direkte berørte ligger an til å få behandling. Dermed er det mange punkter i det presseetiske Vær varsom-regelverket som ikke kan berøres i klagesakene, sier Floberghagen.

Dermed tar hun på sine egne skuldre å skrive en helhetlig klage:

– Jeg mener serien fortjener en helhetlig behandlig i PFU, der utvalget kan diskutere alle relevante presseetiske utfordringer serien har reist. Det gjelder blant annet informasjon om tidligere dom, hensyn til barn, spørsmål om bindinger. En rekke spørsmål jeg mener er viktig å få reist, sier Floberghagen.

– Serien har skapt mye diskusjon i offentligheten, men mange har ikke sett den. Jeg tror det også vil være en fordel for NRK med en helhetlig behandling, sier generalsekretæren.

Nå skal Floberghagen forfatte sin egen PFU-klage og sende den til sekretariatet. Dermed stiller hun seg også utenfor all behandling av klagen.

– Nå blir jeg en part i saken, sier hun.

Hun vil ikke kommentere hvordan hun stiller seg til presseetikken i serien før klagen er skrevet.

Kun én gang tidligere har Floberghagen, som har vært generalsekretær i presseforbundet siden 2016, brukt initiativretten. Da mot fotballmagasinet Josimar, som gikk ut med identiteten på en anonym kilde.

Etikkredaktør Per Arne Kalbakk skriver i en sms til Journalisten:

– Det er ikke overraskende at denne saken blir tatt opp til behandling i PFU. Av respekt for PFU vil vi ikke kommentere klagen mens behandlingen pågår, men dette er jo en sak hvor vi allerede har erkjent og beklaget feil vi har gjort.

Powered by Labrador CMS