Etikkredaktør Per Arne Kalbakk, kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen og distriktsdirektør Marius Lillelien.

«Ingen elsker Bamsegutt»

NRK sletter «Bamsegutt» permanent

– Vi har gitt publikum et ufullstendig bilde.

Publisert Sist oppdatert

NRK kommer ikke til å publisere dokumentarserien «Ingen elsker Bamsegutt» igjen.

Det kommer fram under kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugens innledning på en pressebrief på NRK Marienlyst i Oslo onsdag.

Serien har blitt omdiskutert fordi den ikke opplyser om en sedelighetsdom fra 1991 mot hovedpersonen i serien.

Onsdag er det én uke siden serien hadde premiere. Alle episodene ble sluppet i nettspilleren på NRK TV, men siden søndag har episodene vært utilgjengelig.

Nå blir den ikke å se på NRK igjen.

– I denne serien utelater vi relevante opplysninger i saken. Det burde vi ikke gjort. Vi har gitt publikum et ufullstendig bilde, og valgt bort andre historier som er like viktige. Konteksten rundt serien og familiens situasjon er endret siden serien ble publisert for en uke siden. Premissene for medvirkning er også endret. Deltakerne mangler vesentlig informasjon. Jeg er svært lei meg for at serien har blitt en belastning for den familien som er omtalt. Jeg vil gi en uforbeholden unnskyldning til dem, og til de fornærmede i saken fra 1991, sa Haugen fra podiet.

Kringkastingssjefen ble orientert om dommen, og beslutningene som lå til grunn for å ikke omtale den, rundt tre uker før publisering, bekrefter hun selv.

Hun tar selv på seg et ansvar:

– Det viser seg at jeg ikke hadde hele bildet, og det skulle jeg ha sørget for å få, og jeg burde ha grepet inn, sier kringkastingssjefen.

– Hvordan stiller Strømøy seg til avgjørelsen, og hvordan ivaretar NRK de som har jobbet med serien, spør Journalisten når kringkastingssjefen åpner for spørsmål.

– Dette har vi dialog om på Tyholt. Det er vanskelig og vondt for dem som har produsert og stått bak, og NRK jobber med å ivareta dem.

– Og hvordan stiller Strømøy seg til avgjørelsen?

– Jeg har akkurat snakket med Tore Strømøy, det var en fin samtale og det var jeg som tok denne beslutningen, svarte Haugen, uten å gå inn på hvordan dokumentarskaperen Strømøy selv stiller seg til avgjørelsen.

NRK skal nå gjennomgå prosedyrer for å sørge for at noe tilsvarende ikke skjer igjen, sier Haugen.

Powered by Labrador CMS