EnergiWatch-redaktør Anders Lie Brenna reagerer på forslag om å holde viktige søknader unna innsyn.

Regjeringen vil unnta havvind-søknader fra innsyn: – Skremmende

Reagerer på at milliardsøknader kan bli hemmeligholdt.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg synes det er skremmende å lese argumentasjonen, skriver EnergiWatch-redaktør Anders Lie Brenna til Journalisten.

I egen avis har han nylig omtalt på nyhetsplass at regjeringen planlegger å unnta søknader for havvindområdene Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II fra innsyn.

Det er en enorm ressursbruk som planlegges, opplyser redaktøren: regjeringen vil bruke 23 milliarder kroner på ett havvindområde og et ukjent antall milliarder på det neste.

Likevel er Olje- og energidepartementets begrunnelse for å legge lokk på søknadene at det blir for arbeidskrevende for departementet å skille ut taushetsbelagt informasjon som måtte befinne seg i søknadene.

Lie Brenna påpeker at konsortiene som søker på områdene er pålagt å levere sladdede bud selv, og at det er snakk om kun 10-12 søknader.

– Hvis departementet ikke har tid og råd til å følge opp innsyn når det dreier seg om milliardbeløp, kan man lure på når de kan ta seg tid og råd, skriver han til Journalisten.

Regjeringens forslag om å endre forskriften i offentlighetsloven og forskriften til havenergiloven for å kunne unnta søknadene for innsyn, er nå sendt på høring med frist til 13. oktober.

Powered by Labrador CMS