Generalsekretær Rune Hetland i Landslaget for lokalavisers (LLA) møte med kulturminister Linda Hofstad Helleland etter talen til landsstevnet. Styreleder Roar V. Osmundsen i LLA til høyre. Foto: Glenn Slydal Johansen

Her møter LLA-toppene kulturministeren etter den turbulente uken

FORNEBU (Journalisten): Lystig stemning til tross for utredningsnei til støttegulv for lokalavisene tidligere i uken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Denne helgen er Landslaget for lokalaviser (LLA) samlet på Fornebu for sitt årlige landsstevne. Tidligere denne uken fikk LLAs 108 medlemmer nei fra kulturministeren til et forslag om å utrede økt støtte til lokalavisene.

Har allerede fungerende støttesystem

I en tale til LLAs landsstevne fredag begrunnet kulturministeren avslaget slik:

– Jeg ga Medietilsynet et oppdrag i å komme med en utredning om ekstrastøtte til de avisene som i dag mottar mindre enn en million kroner. Så forventer jeg ikke at dere er enig i min vurdering av utredningen og innspillet som kom fra Medietilsynet. Med den informasjonen som vi har i dag syns vi ikke det forslaget var en god ide, sa Hofstad Helleland, som så begrunnet standpunktet:

– Punkt 1 i min begrunnelse er at de avisene som får mindre enn en million syns generelt sett ikke til å slite mer enn øvrige aviser i ordningen. Det var det tilsynet utredet. Det viser seg også at en slik omfordeling ville gitt store kutt til andre aviser som kan slite mer enn hva mange lokalaviser gjør. Punkt 3, som er det viktigste, er at vi allerede har et system som åpner for å øke tilskuddet til de minste avisene dersom den økonomiske utviklingen tilsier det.

Se utdrag fra talen nederst i saken!

Les også: Mange lokalaviser vurderer færre utgaver

Hun viste også til mediemangfoldsutvalgets arbeid, og at det ville vært feil tidspunkt å forplikte seg til en justering av ordningen nå.

– Nå skal alt ses i en helhet. Det er hensikten med utvalget. Derfor mener jeg dagens ordnigen er mer treffsikker og fleksibel enn en ordning med ekstrastøtte eller et gulv.

LLA har blant annet tatt til orde for økt støtte til de minste avisene for å sikre digital satsing og ikke bare fokus på utgaver, som i dag er avgjørende for å få støtte.

Les også: Utredning fra Medietilsynet gir støtte til lokalavisene

Skrøt av nullmomsinnsats

I slutten av talen skrøt kulturministeren av LLAs innsats for å få innført nullmomsen for norske medier, et standpunkt LLA for øvrig har hatt siden 2005.

– LLA har virkelig jobbet systematisk og godt hele veien. Det er ingen tvil om at dere har spilt en helt avgjørende rolle for å ha fått det gjennom. Gratulér dere selv med seieren, sa Hofstad Helleland til applaus fra de fremmøtte.

Les også: Langt fra alle mister opplag - i Grimstad øker de mer enn noen gang før

Powered by Labrador CMS