Norges største og eldste allmennkulturelle tidsskrift for politikk, litteratur og samfunnsspørsmål Samtiden mister nå støtte fra Kulturrådet.

Mediestøtte

Samtiden mister støtte

– Vil rive beina unna fundamentet til Samtiden, sier redaktør Magne Lerø til Klassekampen. 

Publisert

Norges største og eldste allmennkulturelle tidsskrift, Samtiden, har overlevd i snart 134 år. Tidsskriftet som gis ut av Medier og Ledelse, har vært avhengig av støtte fra Fritt Ord og Norsk kulturråd. Nå mister det støtten fra Kulturrådet.

Mister 800.000 kroner

Redaktør i Samtiden, Magne Lerø.

Det har gått et par uker siden eier og redaktør i Samtiden, Magne Lerø, fikk beskjed om at tidsskriftet ikke lenger skal få støtte gjennom ordningen for kulturtidsskrifter fra Kulturrådet, skriver Klassekampen.

På kort varsel mister tidsskriftet over 800.000 kroner i støtte. 

– Det kom som et sjokk, og det vil rive beina unna fundamentet til Samtiden, sier redaktør Lerø til Klassekampen.

Tidsskriftet Vagant skrev om saken først. 

Lerø tok over som eier og redaktør i februar i 2022, og kun måneder senere ble det klart at tidsskriftet, som fram til da kun hadde kommet ut fire ganger i året på papir, skulle starte som digital avis. 

Nå kommer avisa ut med seks temautgaver i året, og på nett hver dag med nyheter fra kulturlivet. 

Lerø forteller til Klassekampen at de ikke har fått en begrunnelse for hvorfor de nå har fått avslag, og går selv langt i å spekulere i at Kulturrådet sammenligner samtiden med publikasjoner som Minerva og Subjekt. Disse får heller ikke støtte fra Kulturrådet, men mottar pressestøtte fra Medietilsynet. 

Ny vurdering 

Leder for Faglig utvalg for tidsskrift og kritikk i Kulturrådet, Ida Habbestad, avviser at utvalget har sammenliknet Samtiden med Minera og Subjekt. 

Overfor Klassekampen forklarer hun avslaget med at tilskuddet måtte opp til en ny vurdering på grunn av store endringer i tidsskriftet etter eier- og redaktørskiftet i 2022. 

Lerø bekreftet at nå som støtten fra Kulturrådet ble trukket, har de bestemt seg for å søke Medietilsynet om pressestøtte.

– Nå girer vi opp nettsatsingen enda mer for å tilfredsstille kravene til nasjonalt nisjemedium, sier han til Klassekampen. 

Powered by Labrador CMS