Desken rammes hardt i Fevennen

38 årsverk skal bort i Fædrelandsvennen, 22 fra redaksjonen. Men nesten ingen journalister, ifølge ledelsen.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Før sommeren ble de ansatte i Schibsted-eide Fædrelandsvennen orientert om at avisen må spare 60 millioner kroner. Fredag ble det nye organisasjonskartet lagt fram på et allmøte. 

Der er alle avdelinger i redaksjonen med unntak av Sporten fjernet.

– Den store fellesredaksjonen er delt med en halvpart i det vi kaller Nyhetsdøgnet, og den andre i Historier og avsløringer. Det blir tre stolper i vår journalistikk: nyheter, dagsorden og debatt, sier sjefredaktør Eivind Ljøstad. 

Desken utraderes

Kuttene medfører at 38 stillinger blir barbert vekk fra mediehuset. 22 i redaksjonen, 14 i markedsavdelingen og administrasjonen og 2 fra utvikling. Sluttpakkevinduet er åpent i knappe tre uker fra i dag.

– Vi håper vi skal klare det her gjennom frivillighet. 

Men de skrivende blir i størst mulig grad vernet. Redaksjonen består av mellom 30 og 40 journalister og fotografer i dag. Og det skal være det samme i fremtiden, hevdes det. Den som rammest hardest er desken, som reduseres fra 12 i dag til 3 i fremtiden.

– Det mest radikale grepet vi gjør er på papirproduksjonen. Det blir en strammere, konseptstyrt avis. Det er mulig gjennom bruk av moderne teknologi og malstyring, sier sjefredaktøren.

Avdelingene økonomi og kultur går sammen med magasin inn i fellesredaksjonen. Ifølge Ljøstad skal journalistene som i dag jobber i disse avdelingene ikke lenger ha ansvar for å fylle papirsider, men levere saker digitalt. 

– Vi skal ikke lenger tenke neste dags papirproduksjon i den nye organisasjonen. Vi skal øke den digitale kraften i hvordan vi jobber.

Underskudd

Utenfor redaksjonen er det støttefunksjoner som annonseproduksjon, og salgsstøtte og økonomi som reduseres hardest. Den økonomiske situasjonen til mediehuset er ifølge administrerende direktør Harald Jacobsen krevende:

– Vi hadde et godt år i fjor hvor vi gikk 28 millioner kroner i overskudd. I år har vi 10 prosent fall i annonseinntektene, hvorav 20 prosent på papir. Per juni har vi et akkumulert underskudd, sier Jacobsen.

Opplever jobber i spill

Både helgemagasinet og alle utgivelsesdager skal bestå. Men det ligger an til at deadline blir langt tidligere enn dagens klokka 23.30, ifølge leder Sven Arthur Ljosland i redaksjonsklubben.

 Han forteller at det nye organisasjonskartet skaper usikkerhet blant medlemmene.

– Vi fikk et organisasjonskart hvor mange ikke ser avdelingen sin. Mange opplever at jobbene er i spill, sier Ljosland.

Han sier antallet journalister i fremtiden vil ligge ned mot 30, mens antallet i dag er 35. 

– Journalister er skånet mer enn desken, men det er klart dette blir tatt dårlig imot. 22 må gå fra redaksjonen. Det var en dempet stemning på allmøtet, sier Ljosland. 

Redaksjonsklubben frykter papiravisen blir svekket som følge av omorganiseringen.

– Det er fortsatt en stor gruppe som leser papir, og det er der vi tjener penger.

Powered by Labrador CMS