Hva inneholder egentlig medaljongen som Durek Verrett påstår har helbredende effekter? Det har Se og Hør og Sintef undersøkt.

Durek Verrett

Se og Hør har undersøkt Dureks «helbredende» medaljong

– Vi pleier ikke alltid å gå så i dybden, forteller Se og Hør-journalist Anders Ellingsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da forloveden til prinsesse Märtha Louise, den selverklærte sjamanen Durek Verrett, fikk korona tidligere i år, takket han pent nei til å få medisinsk behandling. I stedet uttalte han på sin Instagram-konto at medaljongen med navnet Spirit Optimizer hadde bidratt til å gjøre ham frisk.

Tilsvarende medaljonger selger Verrett på sin hjemmeside i tre ulike farger og effekter for en verdi av rundt 2000 norske kroner.

For en måned siden gikk Se og Hør til innkjøp av alle de tre variantene av Spirit Optimizers og har siden jobbet med å finne ut av hva medaljongene inneholder.

– ­Av vår kjøpegruppe er det mange som trenger hjelp med helseutfordringer og som er litt alternative. Derfor satt vi fokus på Spirit Optimizer etter at Durek uttalte at den hadde hjulpet ham mot korona.

Anders Ellingsen med Durek Verretts medaljong.

Det sier Anders Ellingsen til Journalisten. Han har jobbet i Se og Hør i over 20 år og er til vanlig frontsjef. Sammen med kollegene Bent Are Sigvaldsen og Marian Godø har han gått inn for å avsløre hva de omstridte medaljongene egentlig består av.

Stor interesse

Saker om kongefamilien er svært etterspurte blant Se og Hør sine lesere, forteller Ellingsen.

På de to tiårene han har jobbet i redaksjonen, har han sjeldent sett noen som har fått så mye omtale i Se og Hør som sjaman Durek Verrett.

– Vi heier alltid på Märtha. Hun har turt å gå sine egne veier og stått litt opp mot resten av kongefamilien. Så siden Durek kom inn i bildet i 2019, har vi fulgt litt ekstra med på ham sammenliknet med våre kollegaer i pressen, forklarer han.

Verrett fikk mye oppmerksomhet for sine medaljong-utsagn. Med tanke på at en del Se og Hør-kjøpere kanskje vurderte å investere i en slik medaljong, følte redaksjonen av det var deres plikt å undersøke den nærmere, forklarer Ellingsen.

I går publiserte kjendisbladet funnene – med saker i papirutgaven, på nett (både åpen og lukket sak) og en video.

– Interessen for saken har vært veldig stor både på nett og TV, og ført til flere abonnenter på Se og Hør Pluss, sier Ellingsen.

Ut ifra hva Journalisten kjenner til var antall solgte pluss-abonnement i går cirka 400 prosent høyere enn en ordinær tirsdag.

Analysert av Sintef

I et eksklusivt intervju med TV 2 tidligere i høst, uttalte Verrett blant annet følgende om medaljongen:

– Det jeg kan si, er at det er en spirituell enhet som har hjulpet folk i forskjellige situasjoner, og har hjulpet meg.

I intervjuet beskriver Verrett også hva medaljongen består av.

For å etterprøve Dureks påstander, tok Se og Hør medaljongene med til det uavhengige forskningsinstituttet Sintef i Trondheim for analyse.

– Vi hadde ikke noe kompetanse på dette innad redaksjonen, så vi ønsket å gjøre undersøkelsen på en så saklig og vitenskapelig måte som mulig. Dermed gikk vi rett opp til de mest seriøse forskningsinstitusjoner, sier Ellingsen.

– Jeg tror dette oppdraget er det morsomste Sintef har hatt noen gang.

Sintef tok imot oppdraget, men var tydelige på at de ikke kunne uttale seg om noe annet enn selve innholdet i medaljongen, altså de tekniske aspektene. De ønsket ikke å uttale seg om helseeffektene, sier Ellingsen.

Det mest oppsiktsvekkende

Etter å ha mottatt rapporten fra Sintef, møtte Se og Hør-journalistene Sintef-forsker Bjarte Arne Øye. De spurte om hva han mente var det mest oppsiktsvekkende med medaljongen.

– Han svarte at det mest oppsiktsvekkende var at det ikke var noe spesielt eller oppsiktsvekkende med medaljongen, forteller Se og Hør-journalisten.

Den overordnede konklusjonen i Sintef-rapporten tyder på at mineralsammensetningen stemmer omtrent med det Verrett tidligere har uttalt.

– Durek blir ikke tatt i løgn. Samtidig er hans forklaring slik Durek uttaler det vanskelig å forstå for nordmenn. Han snakker blant annet om magneter som strømmer energien gjennom kroppen og spirituelle, elektromagnetiske energifelt. Men det er altså snakk om metaller og mineraler som finnes stort sett overalt i verden, sier Ellingsen.

Han sier Sintef-analysen var over gjennomsnittlig kostbar, men verdt pengene. Sintef ønsker ikke å offentliggjøre summen for analysen.

Se og Hør-journalistene har prøvd komme med et så nøyaktig og seriøst resultat som mulig i arbeid med denne saken, uttaler Ellingsen.

– Det har vært et morsomt og annerledes arbeid i forhold til hvordan vi vanligvis jobber. Vi pleier ikke alltid å gå så i dybden.

Powered by Labrador CMS