Dette innlegget viste seg å være falskt. Foto: Skjermdump Aftenposten
Dette innlegget viste seg å være falskt. Foto: Skjermdump Aftenposten

17-åring lurte Aftenposten trill rundt

Skrev falskt innlegg om hvordan russ silte ut «taperne» fra russebussen. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I innlegget på ungdomssidene Si ;D skriver 17-åringen om nærgående spørsmål om vennekrets, seksuell erfaring og foreldrenes inntekt. Dette skal ha blitt brukt for å sortere ut «taperne og de kjedelige» når medlemmene på en kommende russebuss skulle velges ut.

Avisen fulgte opp innlegget med en sak, men ingen av de spurte hadde opplevd noe lignende. Etter å ha fått tips om at det hele var oppspinn, konfronterte Aftenposten 17-åringen, som la alle kort på bordet.

– Jeg vil selvsagt beklage. Først og fremst overfor leserne, sier debattredaktør Erik Tornes. Samtidig sier han at selv om dette innlegget var en bløff, så tar det opp en aktuell problemstilling.

124 000 lesere har lest nettversjonen av Si ;D-innlegget. Påstandene i innlegget ble ikke sjekket av Aftenpostens journalister før publisering, men de ba om å få se skjemaet 17-åringen viste til i etterkant.

– Det er viktig å si at han skriver om en problemstilling vi vet er reell, blant annet om audition for å komme med på russebusser. Budstikka hadde en artikkelserie om dette i fjor høst, der både elever, foreldre og skoleledere bekrefter dette, sier Tornes. Han beskriver innlegget som en falsk historie i et reelt univers.

Tornes presiserer til egen avis at det er mulig å lure en redaksjon om man går inn for det.

– Vi må se om det er rutiner vi må endre. Hvis det er faktapåstander som ikke er dokumentert, så må vi gå opp det. Men det er ikke slik at vi sjekker alt i alle debattinnlegg, det har vi ikke mulighet til. Så kan vi bli enda flinkere til å skaffe dokumentasjon særlig når debattantene er anonyme. Da er det ekstra viktig, siden leserne ikke har mulighet til å sjekke ting.

Powered by Labrador CMS