Avdøde Jonas Aarseth Henriksen (t.v.) stilte til langt intervju med podkasten Avhørt få dager før han ble drept. Her med Stein Morten Lier.

Siktet i Jonas-saken klager Avhørt til PFU

Reagerer på publiserte utdrag fra telefonsamtale.

Publisert

Podkasten Avhørt er klaget inn i to pågående saker hos Pressens Faglige Utvalg (PFU), fortalte Journalisten nylig.

Innsyn i klagene viser at den ene klagen er skrevet av Jon Anders Hasle, advokaten til en av mennene som er siktet etter drapet på Jonas Aarseth Henriksen i fjor.

Publiserte fra telefonsamtale

Henriksen stilte opp i podkasten og fortalte om trussel- og voldsepisoder, få dager før han ble skutt og drept. Siden har Avhørt fulgt saken tett, og i en episode med tittel «Den mulige hovedmannen» publiserte de utdrag fra en telefonsamtale med en mann som fortalte om sin relasjon til Henriksen. 

Mannen var av flere utpekt som mulig knyttet til saken, sier programlederne i episoden, men dette nekter han selv for i de publiserte klippene.

Etter samtalen ble mannen pågrepet og siktet for medvirkning til drapet. Han har ifølge politiet erkjent å ha bestilt et tidligere overfall på Henriksen, men nekter for å ha noe med drapet å gjøre.

Mannen ble ikke fortalt at samtalen var et intervju, og ikke at den ble tatt opp, skriver advokat Hasle i klagen. 

– Klar over at han snakket med en podkast

Klagen gjelder Vær varsom-plakatens punkter 3.3 om å klargjøre premissser, 3.9 om hensyn i det journalistiske arbeidet og 3.10 om bruk av skjult opptak. Også punkt 4.1 om saklighet i innhold, 4.4 om dekning for titler og 4.5 om forhåndsdømming er nevnt i klagen.

I tilsvaret skriver Avhørt-produsent og -programleder, og nå ansvarlig redaktør for Batong Media, Stein Morten Lier, at de fortalte mannen hvor de ringte fra og hva det gjaldt.

«Vi mener at enhver som frivillig snakker med et nyhetsmedium i til sammen to timer, må forstå at dette vil kunne bli publisert. Han var videre klar over at han snakket med en podkast, hvilket gjør at han må ha forstått at samtalen kan ha bli tatt opp», står det i tilsvaret.

Selv om opptakene skulle bli ansett som skjulte, så var vurderingen at det ville det være både riktig og forsvarlig å publisere fordi intervjuet hadde tilstrekkelig stor samfunnsmessig betydning, skriver Lier videre i tilsvaret.

To klager

Den andre klagen er også relatert til podkastens Jonas-dekning, og handler om at Avhørt feilaktig hevdet at en person som hadde blitt observert sammen med en siktet etter drapet på Henriksen, var samme person som i en samtidig savnet-sak.

Her er klagepunktene  3.2 om faktasjekk, 3.9 om hensyn i det journalistiske arbeidet, 4.1 om saklighet og omtanke, 4.6 om hensyn i omtale av krimsaker og ulykker, 4,13 om retting og 4.14 om samtidig imøtegåelse.

I tilsvaret opplyser Avhørt at feilen ble korrigert få minutter etter at de ble gjort oppmerksom på den, og beklaget blant annet i en Journalisten-artikkel. De anser at de har opptrådt i tråd med Vær varsom-plakaten hva gjelder feilretting.

I begge klagesakene er klager innvilget anonymitet, men klagerne er enige i åpen behandling, opplyser PFU-sekretariatet.



Powered by Labrador CMS