Redaktøransvaret for «Avhørt» er avklart; Stein Morten Lier blir ansvarlig redaktør.

Avhørt

Stein Morten Lier tar redaktøransvar – har svart på to PFU-klager mot «Avhørt»

– Vil gå i bresjen for at andre podkaster også skal underlegges PFU, sier redaktørforeningens ferskeste medlem.

Publisert

En varslet PFU-klage mot krimpodkasten «Avhørt» skapte diskusjon om redaktøransvar for podkaster i Journalistens spalter i fjor høst.

På det tidspunktet hersket det uklarhet om hvem som egentlig hadde redaktøransvar for hvilke «Avhørt»-episoder. 

Schibsted-eide Podme erkjente kun redaktøransvar for noen eksklusive episoder, mens pressetopper som Elin Floberghagen og Reidun Kjelling Nybø pekte på et prinsipp om at den som publiserer, er ansvarlig for innholdet.

Skjærer gjennom: Blir redaktør

Nå blir ansvarsdiskusjonen, i alle fall om Batong Media-podkaster som «Avhørt» og «Grenseløs», ryddigere:

«Avhørt»-programleder og -produsent Stein Morten Lier er nyeste medlem i Norsk Redaktørforening, og fra nå av ansvarlig redaktør for Batong Media, bekrefter han overfor Journalisten.

Tanken er å vise at Batong Media ønsker å drive ansvarlig, og møte kritikk som har kommet deres vei, forteller Lier.

– Podkast har vært et nytt landskap for både PFU og andre. Selv startet vi opp uten noe voldsomt fokus rundt redaktøransvaret, men med Jonas-saken dumpet vi midt opp i ting som medførte en hel del presseetiske utfordringer, sier Lier, med henvisning til saken rundt Jonas Aarseth Henriksen, som ble drept kort tid etter å ha blitt intervjuet av podkasten.

– Viktig å rydde opp

– Vi møtte kritikk fra politiet, og hørte flere ganger at vi var useriøse fordi vi ikke tilhørte presseforeningene. Nå møter vi kritikken, viser at vi ønsker å ta et presseetisk ansvar, og knytter oss til redaktørforeningen, sier Lier.

Han håper flere podkast-produksjonsmiljøer nå følger Batongs eksempel, og mener det blir feil at redaktøransvar skal settes ut et sted blant en stor mengde distributører som ikke har vært involvert i produksjonen.

– Det er viktig å rydde opp i dette. I det man publiserer en podkast åpent, finnes den overalt. Ansvaret må på et aller annet vis gå tilbake til de som produserer. Nå er det ikke tvil om at ansvaret ligger hos oss.

To PFU-klager i prosess

Lier har allerede vært i sving som ansvarlig redaktør, og skrevet tilsvar til to PFU-klager som er i prosess, opplyser han.

Podkasten er nå klaget inn av en av mennene som er siktet etter drapet på Henriksen, som reagerte på at podkasten publiserte utdrag fra telefonsamtaler med ham.

Samtidig har det kommet PFU-klage knyttet til situasjonen der podkasten feilaktig trakk koblinger mellom Jonas-saken og en samtidig savnetsak på Rena. Lier beklaget feilen.

Powered by Labrador CMS