Frilansere stoler ikke på Aller

Stor usikkerhet rundt hvor mange frilansere som har signert omstridt kontrakt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Frilansjournalistene reagerer sterkt på påstanden om at over seksti prosent av de som har blitt innkalt til møter, skal ha underskrevet Allers nye leveringsavtale. Administrerende direktør Roger Hansen i Aller oppga denne prosentandelen på spørsmål fra Journalisten.

Se kontrakten her.

Norsk Journalistlag har frarådet signering, og flere frilansere har vanskelig for å tro Aller, siden det er sterkt engasjement og motstand mot kontrakten.

Sprikende informasjon

Leder Jørn Wad i Frilansjournalistene sier de er «ganske så sikre» på at andelen er lavere, og stiller seg uforstående til Hansens påstand.

Ifølge Wad har Aller operert med ulik informasjon, og flere frilansere har fortalt om møter hvor de gis inntrykk av at 90 prosent av de andre har signert avtalen. Wad stiller spørsmål ved Allers regneferdigheter.

– Vi lurer på hvorfor tallene de oppgir spriker så fælt.

Wad forteller at det har haglet inn med e-post til Frilansjournalistene fra frilansere som har vært i møte med Aller. Flere erklærer motstand mot å signere, mens andre uttrykker anger etter å ha signert uten å vite hva det innebar. Ifølge nestleder Silje Midttun i Frilansjournalistene er det blitt innkalt til kontraktsmøter uten at frilanserne ble forberedt på hva det skulle handle om.

Får støtte

Frilanserne har fått støtte på Facebook, der siden «Ikke rør opphavsretten min» nå nærmer seg 3.000 tilhengere. Onsdag fikk de også offisiell støtte fra paraplyorganisasjonen Foto-Norge, som representerer rundt 5.000 fotografer.

I en uttalelse oppfordrer de medlemsorganisasjonene til å fraråde fotografer å signere de nye frilanskontraktene i Hjemmet Mortensen, Aller Media, Edda Media og Bonnier, og ber om at inngåtte kontrakter blir sagt opp snarest mulig.

Også modellbransjen gjør motstand. Daglig leder i Team Modeller, Eivor Øvrebø, har videresendt Journalisten en e-post hun har sendt redaktører i Aller. Det gjør hun det klart at bilder av deres modeller ikke skal gjenbrukes etter vilkårene i leveringsavtalen.

Powered by Labrador CMS