Øystein Bonvik er rådgiver i PR-operatørene. Foto: Morten Krogh

To av tre sjekker skattelistene

Samtidig er halvparten likegyldige og en av fire imot dem. Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen fikk mest omtale.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En Retriever-undersøkelse gjennomført for meningsmålingsinstituttet YouGov Norway og PR-operatørene viser at mediene hadde flere artikler om fiskeriministerens skatteforhold enn de hadde om statsminister Stoltenberg, Kjell Inge Røkke, Jonas Gahr Støre eller for den saks skyld Georg Apenes i Datatilsynet.

Naturlig fokus

Retriever har registrert 2300 saker fra mandag til fredag i forrige uke om skatteoppgjøret. De fleste sakene gjelder politikere, både sittende og forhenværende statsråder. Aller mest oppmerksomhet får den nyutnevnte fiskeriministeren Lisbeth Berg-Hansen som omtales i mer enn 300 saker. Statsministeren kommer som nummer to med 274 saker.

– Det har vært en voldsom medieoppmerksomhet knyttet til skattelistene, og ikke minst en opphetet debatt. Det er få nyhetssaker som får så mye oppmerksomhet på så få dager. I år sammenfalt skattelistene med utnevnelsen av ny regjering, og derfor er det naturlig at regjeringsmedlemmene måtte tåle et ekstra skattefokus, sier analysesjef i Retriever Kristina Nilsen.

Negative til skattestoff

Undersøkelsen viser også at svært mange er negative til at mediene skriver om folks skatteforhold. Undersøkelsen omfatter 1000 personer over 18 år, og halvparten sier at skattelistestoffet er dem likegyldig, mens en firedel er direkte negative.

– Det er tydelig at den prinsipielle debatten forstyrres av medienes egen fråtsing. Det aller meste av omtalen har et overdrevent person- og kjendisfokus. De aller fleste opplever nok dette fokuset som unødvendig grafsing, sier rådgiver i PR-operatørene Øystein Bonvik.

Imot, men kikker selv

Dette står likevel i klar strid med hvordan folk oppfører seg i forhold til skattelistene.

Undersøkelsen viser nemlig at to av tre faktisk sjekker listene. Og det er venner og familie som oftest sjekkes, i tillegg til oss selv. Hele 46 prosent svarer at de sjekker venner, mens 35 prosent sjekker partneren sin. Særlig blant den yngste gruppen, mellom 18 og 34 år er man ivrige på å sjekke vennene sine. Så mange som 59 prosent i denne gruppa sjekker vennene sine.

10 på topp

Undersøkelsen viser at dette var de ti mest omtalte skattelistepersoner i norsk presse i forrige uke:

Lisbeth Berg-Hansen (302 saker), Jens Stoltenberg (274), Kjell Inge Røkke (190), Jonas Gahr Støre (164), Georg Apenæs (122), Johan Henrik Andresen (117), Olav Thon (114), Bjarne Håkon Hanssen (110), SVs helsepolitiske talsmann Geir Ketil Hansen (104) og Erik Huseklepp (89).

Powered by Labrador CMS