Fredriksstad Blad kutter skattegrafsing

Redaktør René Svendsen (bildet) begrunner valget med dårlig kvalitet på skattetallene.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det skriver redaktøren i en spalte fredag.

Kvalitetsspørsmål

Allerede åtte uker før skattelistene blir offentlige er det bestemt at avisen kun vil bringe to lister: en over de med høyest inntekt, og en over de med størst formue. Avisen vil ikke publisere lister over de rikeste lokalkjendisene, næringslivsfolkene eller idrettsutøverne. 

Redaktøren begrunner innstrammingen med at han er kritisk til «tallenes kvalitet»:

– Selv om det opereres med begrep som «nettoinntekt» og «nettoformue», leser trolig svært mange beløpene som «lønn» og «penger på banken». Sannheten er at nettoinntekt aldri er den reelle lønnen, og at nettoformue aldri er det samme som tilgjengelige sparepenger, skriver Svendsen.

Fornøyde lesere

Leserne i kommentarfeltet er fornøyd med beslutningen.

– Endelig! skriver en.

– Flott at Fredriksstad Blad slutter med dette tøvet, skriver en annen.

Svendsen understreker at Fredrikstad-avisen fortsatt skal bruke listene som redaksjonen får tilsendt fra Skatteetaten fortsatt vil danne kildegrunnlag for annen journalistikk.

Innstramming

De siste årene har offentliggjøring av skattelistene vært under press, og publisering blitt innskrenket. Også flere medier innså at de gikk for langt da de for noen år siden produserte apper som gjorde at folk kunne søke opp de rikeste der de befant seg. 

Skatteåret 2009 er det siste som nettavisene kunne publisere komplette søkbare lister fra. De siste årene er det kun Skatteetaten som har hatt søkbare lister. I år strammes dette søket ytterligere inn ved at du kan se hvem som har søkt på deg. 

– Penger er makt

Mediene får fortsatt utlevert skattelister digitalt, men forplikter seg til ikke å legge alt ut på internett eller dele listen videre. Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening har kjempet for at mediene skulle få beholde denne tilgangen.

– Vi mener ikke noe om hvordan den enkelte redaktør skal bruke skattelistene. Men vi har forsøkt å stimulere til andre typer bruk enn bare lister, sier Jensen.

Han mener skattelistene er en viktig database og et arbeidsverktøy for redaksjonene som danner grunnlag for samfunnsnyttig journalistikk utover hvem som er de rikeste i kommunen.

– Penger er makt. De som tjener mye og har store formuer har mye makt. Skattelistene sier derfor noe om hvem som har makt i samfunnet.

Fotball-lønninger

Jensen mener redaktørene må være forsiktig med å avgrense hva listene kan brukes til. Selv om han altså ikke er tilhenger av rene lister, viser han til en debatt for noen år siden om lønnen til fotballspillere i Eliteserien.

– Den diskusjonen dukket opp på bakgrunn av hva norske Eliteseriespillere tjente. 

Han roser Fredriksstad Blad for å allerede å ha tatt diskusjonen om bruk av skattelistene, og å kommunsere denne tydelig for leserne. Han oppfordrer andre redaktører til å gjøre det samme.

– Ta en diskusjon om hvordan de kan brukes for å gi relevant informasjon om det samfunnet vi lever i.

(Her i Journalisten avsluttet vi forøvrig satsingen på skattelistene i 2011. Slik begrunnet redaktøren det.) 

Powered by Labrador CMS