Tidligere etterretningsansatte David Grusch har stått fram med oppsiktsvekkende påstander. Her fra et tv-intervju.

Slik jobbet redaksjonen bak UFO-sjokksaken

– Kunne verifisere alt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Påstandene i denne saken er åpenbart utrolige. De er nesten umulig å tro på. Dermed har mye blitt gjort for å sikre at det som blir sagt i saken er presist, sier gravejournalist Tim McMillan.

Amerikanske etteretningsorganer har samlet inn og sitter på flere utenomjordiske fartøyer, er det mildt sagt oppsiktsvekkende budskapet fra David Grusch, som beskrives som en etterretningsvarsler.

Det kommer fram i en artikkel publisert av nettavisa The Debrief, som blant annet dekker teknologi og forsvar. Flere store internasjonale medier har viderebrakt påstandene de siste par dagene.

– Meget skeptisk

Temaet i Debrief-artikkelen er som hentet fra «X-Files», men språket og metodikken i artikkelen er klassisk amerikansk, til tider tørr, undersøkende journalistikk. 

Journalistene bak saken, Leslie Kean og Ralph Blumenthal, avslørte i 2017 i New York Times at Pentagon hadde et hemmelig program for UFO-undersøkelser.

I en oppfølgerartikkel hos The Debrief forteller nå gravejournalist og medgrunnlegger av nettavisa, Tim McMillan, om arbeidet som ble lagt ned i å faktasjekke og verifisere det journalistiske arbeidet, samt sjekke troverdigheten til hovedkilden. McMillan fikk i oppgave å ettergå arbeidet med artikkelen før publisering.

– Min første respons var meget skeptisk. Tanken om at myndighetene sitter på styrtede UFO-er er noe jeg har unngått, siden det er så dypt preget av mytologi, rykter og støy, sier McMillan i intervjuet.

Oppgaven ble å undersøke om kilden hadde troverdig innsikt og myndighet til å hevde det han hevdet overfor myndighetene og kongressen. 

Og da Debrief-redaksjonen jobbet videre med saken kunne de underbygge både kildens troverdighet, og påstanden om at han hadde overlevert taushetsbelagte opplysninger om samme tema til den amerikanske kongressen i fjor, forteller journalisten.

For ordens skyld; avisa har ikke verifisert, underbygget eller dokumentert kildens sentrale påstand om at USA sitter på utenomjordiske fartøy.

Siterer flere

– Det som gjorde saken så unik for meg er at vi her kan melde at denne historien allerede har blitt fortalt, offisielt og under ed, sier McMillan.

Som understreker at ingen informasjon i den opprinnelige artikkelen Debrief mottok ble tatt ut.

– Fordi jeg kunne verifisere alt. Folk innser kanskje heller ikke at vi utvidet saken. Vi la til flere vitner som bekrefter det Grusch hevder har skjedd. At det er sant, sier McMillan.

Debrief siterer blant annet en Jonathan Grey, som jobber for den amerikanske etterretningsorganisasjonen NASIC. Han hevder at det ikke bare er USA som sitter på den typen materiale som Grusch omtaler.

Men påstandene blir ikke bekreftet fra amerikanske myndigheters side; en talsperson for USAs forsvarsdepartement avviser påstandene overfor den amerikanske utgaven av tabloidavisen The Sun, skriver NTB. 

Talspersonen sier etaten AARO, som undersøker såkalte «uidentifiserbare avvikende fenomener», ikke har funnet beviser for at det finnes statlige programmer knyttet til besittelse av ikke-jordiske materialer.

Powered by Labrador CMS