Direktør Sylfest Lomheim i Norsk språkråd mener Siv Jensen har lansert et ord hvor begge elementene er velkjente og lette å oppfatte. Foto: Birgit Dannenberg
Direktør Sylfest Lomheim i Norsk språkråd mener Siv Jensen har lansert et ord hvor begge elementene er velkjente og lette å oppfatte. Foto: Birgit Dannenberg

– Gratulerer, Siv Jensen

Partilederen har gjort et godt håndverk som ordsnekker.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ny Tid forteller i dag at ordet «snikislamisering» ble brukt 1392 ganger i norske medier i tidsrommet 1. januar til 15. mars.

Til å være et nyord har ordet blitt omfattende brukt i de 65 mediene Retriever har som grunnlag i sin undersøkelse for ukeavisen. Opptellingen forteller ikke om mediene har adoptert begrepsbruken, eller om mange av gjentakelsene stammer fra kritisk omtale av Jensens utspill.

Traff blink

– Jo, det er voldsomt, men vi må bare gratulere Siv Jensen med blink. Hun har lansert et ord som er nytt som sammensetning, men begge elementene er velkjente og lette å oppfatte. Det er godt håndverk, sier direktør Sylfest Lomheim i Norsk språkråd.

Lomheim viser til Kåre Willochs gamle utsagn om at den som vinner ordkrigen også vil vinne krigen.

Lomheim gir også Jensen honnør for å ha brukt ordet «snik». Det er negativt ladet og fester seg dermed ekstra godt i samfunnet.

– Der treffer hun blinken igjen, så det er bare å ta av seg hatten.

Snillisme kleber bedre

En annen politiker som har etablert nyord er Rune Gerhardsen med sin «snillisme». Mer enn ti år etter at ordet ble lansert, sitter det fortsatt i vokabularet vårt. Lomheim tror ikke Jensens snikislamisering vil vare like lenge.

– Jeg tror ikke har samme fremtid som snillisme. Det begrepet er blitt stående i norsk vokabular. Snillisme er heller ikke sammensatt. Snikislamisering vil være sentralt i debatten akkurat nå, jeg tviler på om det lever i ti år. Men det er vanskelig å spå om fremtiden.

Powered by Labrador CMS