Mediepolitisk talsmann Geir Jørgen Bekkevold i KrF. Foto: Birgit Dannenberg

Budsjettavtalen: Viderefører pressestøtten på årets nivå

Fortsatt uavklart om regjeringens lisensfrysforslag blir stående.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Lørdag kom regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet (Frp) til enighet med støttepartiene Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF) om en budsjettavtale for neste år.

I avtalen reverseres regjeringens opprinnelige kuttforslag på 10 millioner kroner i pressestøtten for 2017. Dermed videreføres produksjonstilskuddet på samme nivå med i år, på 313 millioner kroner, neste år.

- Vi hadde en økning på 15 millioner kroner i vårt alternative budsjett. Nå har vi fått rettet opp det som var kuttet. Så vet jeg at det ikke gir noe løft, men jeg syns det er viktig at vi i en tid hvor media sliter veldig ikke opererer med kutt i hvertfall, sier KrFs mediepolitiske talsmann Geir Jørgen Bekkevold til Journalisten.

Skal utrede momsfritak

I budsjettavtalen ligger det også et punkt om at regjeringen skal utrede en utvidelse av momsfritak for medier til å gjelde all digital journalistikk. Fagpressen er som kjent ikke en del av det digitale momsfritaket som gjelder for nyhetsmedier fra inneværende år.

Regjeringen skal komme tilbake med utredningen i revidert nasjonalbudsjett til våren. 

NRK-lisens sendes stortingskomite

Hva NRK-lisensen vil bli neste år, gir budsjettavtalen imidlertid ikke noe svar på. Regjeringen har foreslått å fryse lisensen på samme nivå som i år. NRK har selv ønsket seg 30 kroner i lisensøkning.

Bekkevold og Krf ønsker det samme. Stortingspolitikeren sier til Journalisten at NRK-lisensens skjebne nå skal avgjøres i Familie- og kulturkomiteen, der Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti sitter. 

- NRK skal vi ta i komiteen. Det blir noe av den jobben vi skal gjøre de nærmeste dagene fram til avgivelse den 9. desember.

Bekkevold mener at også partiene som ikke sitter i komiteen må inkluderes i diskusjonen om NRK-lisensen.

- Utgangspunktet mitt er at vi skal få til en økning på 30 kroner slik som et stort flertall på Stortinget sa da vi behandlet allmennkringkastermeldingen.

Les også: NRK-sjefen skuffet og overrasket over lisensfrys

Powered by Labrador CMS