Nye kutt i Aftenbladet

Sier opp typograf og skal nedbemanne med minst 5-10 redaksjonelle årsverk. Samtidig melder TVVest oppbud.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det var ventet at nye kutt ville komme i Stavanger Aftenblad, som følge av inntektssvikten som også har rammet de øvrige mediehusene i Schibsted Norge.

– De digitale inntektene vokser ikke så raskt som annonseinntektene i papiravisen faller, sier sjefredaktør Lars Helle til egen avis.

Helle påpeker at Aftenbladet tjener 50 millioner kroner mindre enn budsjettert i 2014 som følge av annonsesvikt, og da særlig innenfor stillingsannonser. Han varsler at ledelsen vil gå ut med sluttpakketilbud til ansatte som er aktuelle for Avtalefestet pensjon (AFP), samt redusere i staben med 5 til 10 ansatte utover dette.

Tas i redaksjonen

– Dette er årsverk som vil bli tatt i redaksjonen, ved hjelp av tilbud om åpne sluttpakker til NJ–medlemmer og medlemmer av Grafisk Klubb. Det er foreløpig ikke bestemt hvilke funksjoner som skal kuttes. Vi skal ha et drøftelsesmøte mandag om mandatet for omorganiseringen og utforming av ny gruppestruktur, sier Julie Teresa Olsen, leder av redaksjonsklubben i Aftenbladet.

Torsdag ble en av typografene i Aftenbladet sagt opp, den første som mottar oppsigelse som følge av nedbemanninger i mediehuset.

– Jeg håpet vi skulle bli enige om en frivillig løsning, og synes det er dumt at vi kom til dette punktet. Dette har vært en lang prosess, og vi har tilbudt gode sluttpakker, men ikke kommet i mål her, sier administrerende direktør Siv Tveitnes til Aftenbladet.

Grafisk Klubb i Aftenbladet sier i en uttalelse at det er uhørt at ledelsen går til oppsigelse av en medarbeider med bred faglig kompetanse som har jobbet i bedriften i 32 år.

– Vi er sinte og lei oss for dette. Redaksjonsklubben aksepterer ikke oppsigelser. Dette virkemiddelet har aldri blitt brukt før hos oss, og bedriften har også brutt ansiennitetsprinsippet i denne saken, sier NJ-klubbleder Olsen.

På ett plan

Aftenbladet kutter mest mulig i utgifter som ikke går på personal, og har blant annet slått sammen den administrerende direktørstillingen for Aftenbladet og Bergens Tidende. Hele staben skal flyttes til ett plan i mediehuset for å få ned leieutgiftene. Aftenbladbygget skal selges og mediehuset skal leie lokalene det til nå har eid.

– Men vi kan ikke bare kutte kostnader, men må også øke inntektene, og gir full gass på utvikling av nye produkter. Vi ser flere lyspunkter, sier Helle,  som gleder seg over at tallet på abonnenter øker. Han tror digitale inntekter vil øke betydelig.

TVVest-oppbud

Tidligere denne uka ble det kjent at TV Vest, som opprinnelig ble drevet av Stavanger Aftenblad, har meldt oppbud etter anbefaling fra styret. Det melder kanalen på sine egne nettsider.

Det er foreløpig noe uklart hva som skjer videre med kanalen, men 14 ansatte står i fare for å miste jobbene sine. Administrasjonen har gjennomført kraftige kostnadskutt i vår og sommer, men dette var ikke nok til i sikre forsvarlig drift videre, skriver Aftenbladet.

TV Vest endte opp med underskudd både i 2011 og 2012. I 2011 hadde kanalen et resultat før skatt på minus 3,2 millioner, mens underskuddet var på 237.000 kroner i 2012. Regnskapene for 2013 er foreløpig ikke tilgjengelige.

TV Vest gjenoppstod i 2009 etter at Stavanger Aftenblad vedtok å avvikle tv-sendingene på daværende TV Aftenbladet.

Powered by Labrador CMS