Stein Bjøntegård, som bytter jobb fra publiseringsredaktør til nyhetssjef, går inn i PFU. Arkivfoto Journalisten

NRKs Stein Bjøntegård inn i PFU

Går inn på fast plass som erstatter for Anders Opdahl.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I fjor gikk Anders Opdahl, som nettopp hadde meldt overgang fra Nordlys til NRK, inn i Pressens Faglige Utvalg (PFU) som fast representant for redaktørene.

Men da det før jul ble kjent at Anders Opdahl forlater NRK etter svært kort tid til fordel for en direktørstilling i Amedia, måtte han samtidig tre ut av PFU.

Lett valg

Nå har redaktørene innstilt på Stein Bjøntegård fra NRK som nytt, fast medlem. Han er for tiden publiseringsredaktør i NRK, men skal til våren over i en turnusstilling som nyhetssjef i forbindelse med omorgansieringen av nyhetsdivisjonen på Marienlyst.

Formelt er det Norsk Presseforbund som oppnevner medlemmer av PFU, og styreleder Gunnar Kvassheim bekrefter overfor Journalisten at innstillingen fra redaktørene vil gå gjennom Presseforbundets styre.

– Det er en meget kvalifisiert og god kandidat, sier Kvassheim.

Styreleder Harald Stanghelle i Norsk Redaktørforening begrunner oppnevningen med at Bjøntegård har lang erfaring med vanskelige redaksjonelle og etiske valg som redaktør.

– Vi opplever Stein Bjøntegård som en med relevant og solid bakgrunn, sier Stanghelle.

Han mener ikke det spiller noen rolle at NRK-redaktøren går rett inn på en fast plass i utvalget utenom veien om en varaplass.

– Det er vanlig. Stein Bjøntegård er en av de tryggeste og beste valgene jeg har vært med på. Han kommer til å gi viktige bidrag til PFU.

Litt å lære

Bjøntegård begynte sin journalistkarriere i Østlendingen i 1979. Tre år senere begynte han i NTB der han blant annet dekket Arne Treholt-saken. I 1986 gikk han til NRK der han jobbet som reporter fram til 1997. Siden det har han hatt ulike lederoppgaver.

Siden 2013 har han vært publiseringsredaktør, og i vår går han altså over i en operativ nyhetssjefsturnus.

– Det blir spennende, interessant og utfordrende. Det er en del jobb, men det skal jeg klare, sier Bjøntegård om PFU-jobben, som han allerede har begynt å lese seg opp til i forkant av første møte om en drøy uke.

– Det var et ønske om å ha noen fra NRK, og jeg ble spurt. Det er fint å bli spurt for en så viktig oppgave. Det blir sikkert en del å lære også.

Samtidig med oppnevnelsen av Bjøntegård har Presseforbundets styre bestemt at TV 2s kveldsredaktør Anne Weider Aasen, som kom inn i PFU fjor sommer, går inn som nestleder av utvalget.

Powered by Labrador CMS