Stortings=flertall stadfester FM-slukking fra 11. januar

Det hjalp ikke at tre av Fremskrittspartiets egne statsråder forklarte at DAB er trygt og bra: Frps stortingsgruppe står fast på at FM-nettet må bestå.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Stortinget bestemmer senere onsdag etter all sannsynlighet at slukkingen av FM-nettet ikke blir utsatt. Dermed starter den som planlagt 11. januar i Nordland.

Men det ble en merkelig debatt i Stortinget. I tur og orden redegjorde justis- og beredskapsminister Anders Anundsen, samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og fiskeriminister Per Sandberg – alle fra Frp – for at DAB har god dekning og er sikkert som erstatning for FM-nettet.

– Vi tar redegjørelsen til etterretning, understreket Frps mediepolitiske talsmann Ib Thomsen – og holdt på vegne av stortingsgruppen på sitt.

Thomsen viste særlig til at det vil koste «forbrukerne titusener» å bytte radio, som begrunnelse for å opprettholde partiets forslag om at FM-nettet slett ikke bør slukkes.

Uklokt og klokt

Før den tid ble Frp-statsrådene utsatt for en kanonade av spørsmål om hva de synes om at stortingsgruppen ikke vil høre på DAB-rådene fra dem.

Sandberg mente han egentlig bare har ansvaret for sikkerhet på ett område, nemlig for fiskens sikkerhet. Alle understreket de at Frp i regjering følger opp Stortingets beslutninger:

– Regjeringen gjennomfører de vedtak Stortinget til enhver tid fatter og forholder seg til det, uavhengig av hvor kloke eller ukloke forslagene er, sa Anundsen på spørsmål fra Aps Hadia Tajik – og til latter i salen.

Solvik-Olsen ville ikke komme med noen anbefalinger til egen stortingsgruppe.

– Jeg synes det er unaturlig at en statsråd skal komme med en slik anbefaling. Det er derfor vi har den styringsformen vi har, sa han, og la til at man som statsråd også må gjennomføre politikk man er mot.

SVs Bård Vegar Solhjell beskrev Frps dobbeltkommunikasjon som «sleip» – og fikk høre at han befant seg i grenseland av hva som er parlamentarisk språkbruk.

– Sikkert nok

Men Stortinget, også Frps stortingsgruppe, fikk grundige forsikringer om at DAB er sikkert og trygt nok til å bli innført.

God dekning og teknisk robusthet gjør at hensyn til beredskap ved overgangen fra FM til DAB, er ivaretatt, fastholdt Anundsen. Han viste i sin redegjørelse til en fersk rapport fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– DSB konkluderer samlet med at de beredskapsmessige konsekvensene er usikre, men mest sannsynlig små, sa Anundsen, som understreket at de vilkår Stortinget har satt som forbehold, er innfridd.

Et forslag fra Sp om å utsette slukkingen av FM-nettet fordi dekningen ikke oppleves som god nok, vil ventelig ikke få tilslutning. Men SVs forslag om at regjeringen må følge «slukkingen av FM-nettet nøye» og løpende sikre at ikke beredskapen blir rammet, fikk bred støtte i debatten.

Journalistene puster lettet ut

Leder Richard Aune for NRK Journalistlag sier i en melding at de puster lettet ut etter onsdagens debatt.

– Lisenskroner skal ikke brukes til å holde live i gamle FM-sendere. Det er klart etter stortingsbehandlingen av DAB-innføringen i dag. Dette er vi tilfredse med. Det er også positivt at DAB-innføringen gi større radiomangfold av riksdekkende kanaler enn FM, sier Aune.

Powered by Labrador CMS