Journalist Siri Gulliksen i Avisa Nordland. Foto: Glenn Slydal Johansen

Svarte Nattas journalistpris til Siri Gulliksen for celleprøvesaken

TROMSØ (Journalisten): Avisa Nordlands journalist hentet hjem journalistpris.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

- Årets vinnersak er et strålende eksempel på hvordan mediene bør og kan ivareta sitt samfunnsoppdrag. Den handler om enkeltmenneskers møter med store og tunge institusjoner og hvordan media kan bidra til at de blir hørt når de føler seg overkjørt og noe har gått galt. Når det media avdekker også får konsekvenser og fører til endringer og forbedringer, er det verd ros og hyllest.

Slik begrunnet juryleder og tidligere mangeårig redaktør i Rana Blad Kirsti Nielsen årets pris . Den gikk til journalist Siri Gulliksen i Avisa Nordland for den såkalte celleprøvesaken. Reportasjene gransker hvorfor Nordlandssykehuset ikke klarte å oppdage kreft i livmorhalsen på en 36 år gammel kvinne før på femte forsøk.

Arbeidet er tidligere premiert med blant annet Amedias pris for beste lokalavisjournalistikk. Gulliksen fikk i fjor også journalistprisen fra Helgeland og Salten Journalistlag.

- Saken har rullet og gått siden mars 2014, årets vinnerbidrag består av mer enn 30 saker så langt, og det skal fortsatt skrives noen kapitler. Politiets etterforskning av Nordlandssykehuset er ennå ikke sluttført, og politikerne har ennå ikke bevilget midler til å ta i bruk en eksisterende bedre metode for å avdekke livmorhalskreft i et tidlig stadium, fortalte Nielsen.

Det var en rørt Gulliksen som mottok prisen. Hun takket blant annet sine egen redaksjon som har gitt henne rom til å jobbe fram reportasjene.

- Senest i dagens avisa står det en liten notis om saken, sa Gulliksen.

To hederlige omtaler

Hederlig omtale innenfor journalistkategorien gikk til Jan Riise Pedersen i NRK Troms for Brann BIL-avsløringen om ulovligheter i Tromsø brann- og redningsetats idrettslag. 

- Saken om Brann BIL’s ulovlige virksomhet er et strålende eksempel på hvordan media, gjennom solid og grundig journalistisk arbeid, kan bidra til å avdekke kritikkverdige forhold i samfunnet, sa Nielsen.

Sigurd Steinum i NRK Nordland fikk også hederlig omtale for «Da vennskapet omkom».

- Saken har en gjennomsnittlig lesetid på åtte minutter, sa en rørt Knut Haarvik da han tok i mot prisen på vegne av prisvinneren.

Fantastiske bilder fra fotoprisvinner

Fotoprisen gikk til Tor Even Mathisen, Kåre Johannes Indreberg og Harald Albrigtsen fra NRK Troms for «Brøyt i vei». Det var distriktsredaktør Pål Hansen som tok i mot prisen som redaktør for serien.

Saken fortsetter under videoen.

- Kavalkaden er en komprimert og stemningsmettet reise i snøføyk og storm, midt i mørketida. Som seere føler vi at vi er der, inne i brøytebilen der det dogger på frontruta, ute på hålka der vogntogene står på tvers i veien, i veikanten når brøytebilen farer forbi. Det sier seg nesten selv at de fotografiske utfordringene har vært store. Det håndverket fotografene har gjort under vanskelige forhold, både hva angår vær og lys, er intet mindre enn imponerende, sa jurylederen.

- Ikke bare er dette i toppklasse fototeknisk.  Videoen berører oss seere. Når vi ser den, kjenner vi stolthet over landsdelen vi bor i og hvordan vi takler naturelementene med humør og stoisk ro, fortsatte Nielsen.

Hederlig omtale i fotoprisen gikk til Rune Nilsen fra Bodø Nu.

- Det er et bilde som er fototeknisk godt. 6 år gamle Tuva og sanserommet er en bombe av sanser, farger og lys som drar oss inn. Det forteller om ensomhet, utrygghet og flukt fra virkeligheten. Lyset på Tuva drar blikket mot henne, sa Nielsen.

LIK JOURNALISTEN PÅ FACEBOOK

Powered by Labrador CMS