Aftenposten-journalist og Skup-leder Jan Gunnar Furuly. Her under åpningen av den internasjonale gravekonferansen på Lillehammer tidligere i høst. Foto: Helge Øgrim

Kaller det en skandale at reinflokksak ikke fikk prisdiplom

TROMSØ (Journalisten): Jan Gunnar Furuly mener reinflokksaken til Eilif Aslaksen hadde fortjent Svarte Natta-heder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Lørdag ble det delt ut priser og diplomer på journalistkonferansen Svarte Natta som arrangeres annethvert år i Tromsø. Siri Gulliksen fra Avisa Nordland vant nok en pris for celleprøvesaken. Hun er tidligere hedret med blant annet Helgeland og Salten Journalistlags journalistpris, en Amedia-pris for beste lokaljournalistikk, og en pris fra den internasjonale avisorgansisasjonen WAN-IFRA for samme prosjekt.

Les: Svarta Nattas journalistpris til Siri Gulliksen for celleprøvesaken

Hederlig omtale innenfor journalistkategorien gikk til NRK-journalist Jan Riise Pedersen for Brann BIL-avsløringen og NRKs Sigurd Steinum for «Da vennskapet omkom». Totalt hadde juryen 31 innsendte bidrag å velge mellom.

At tidligere NRK Sapmi-journalist Eilif Aslaksen ikke ble hedret reagerer Aftenposten-journalist og Skup-leder Jan Gunnar Furuly på. Fredag delte han som juryleder selv ut Finnmark Journalistlags journalistpris under deres årsmøte til Aslaksen.

- Det er en liten skandale at Eilif Aslaksen ikke engang fikk diplom. Det er en av de aller største sakene fra Nord-Norge og som også er bra på metode. Reinflokksaken er kanskje den saken fra Nord-Norge som har vakt mest oppsikt det siste året, sier Furuly, som opprinnelig er fra Karasjok, til Journalisten.

Les mer om reinflokksaken og de voldsomme reaksjonene den vakte i det samiske miljøet

Ikke skuffet

Eilif Aslaksen sier han ikke har noen synspunkter på at juryen ikke fant rom til å gi ham hederlig omtale.

- Juryen er suveren og velger blant kandidatene de har til disposisjon. Jeg er ikke skuffet. Saken som vant rører mange og angår mange, sier Aslaksen til Journalisten.

Han var selv en del av konferanseprogrammet lørdag. Der fortalte han om omkostningene som  arbeidet med saken som handler om hvor store reinflokker reinsamer har hatt. Sist vinter forlot han jobben som journalist i NRK Sapmi som følge av saken.

- Jeg ser ingen grunn til å diskutere juryens avgjørelse. Det er som i fotballen. Om dommeren blåser straffe er det ingen grunn for videre diskusjon.

Saken fortsetter med kommentarer fra jurylederen under bildet.

Fredag delte Jan Gunnar Furuly (til venstre) ut Finnmark Journalistlaglags journalistpris til Eilif Aslaksen (til høyre). Foto: Glenn Slydal Johansen

Mener saken stoppet opp

Juryleder og pensjonert mangeårig Rana Blad-redaktør Kirsti Nielsen bekrefter til Journalisten at Aslaksens arbeid var nominert. Hun sier at juryen diskuterte Aslaksens sak grundig, og at den var med til nest siste runde før lørdagens utdeling. Hun sier at en årsak til at saken ikke nådde opp er at den etter en tid stoppet opp.

- Han har jobbet kjempegodt, men det manglet litt på oppfølgingen etterhvert. Det var mange andre gode kandidater som også ikke nådde opp.

Nielsen sier også at tallene over reinflokkenes størrelse er noe som var kjent for myndighetene fra før, men ikke for offentligheten. Hun sier at juryen i miksen av arbeider som fikk pris og diplom også ønsket å få fram at enkeltstående arbeider som den fra Steinum kan vinne pris.

Aslaksen er nå redaktør i Finnmarken.

LIK JOURNALISTEN PÅ FACEBOOK

Powered by Labrador CMS